La contrarellotge de les ordenances fiscals de Reus

El dilluns expira el temps perquè el govern municipal aprovi l'expedient de taxes i impostos de l'any vinent. Després del no de la CUP, el PP i del PSC, l'única opció que li queda a Pellicer és C's, que aquest dijous han donat a conèixer les seves prioritats

19 mayo 2017 17:42 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:31
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’aprovació de les ordenances fiscals de Reus pengen d’un fil. Les reunions i trobades d'aquestes darreres hores es preveuen frenètiques per part dels integrants del govern municipal per mirar de fer un gir a la situació actual i aconseguir els suports necessaris perquè l'expedient de taxes i impostos de l'any vinent acabi prosperant. La data límit que té l'alcalde Carles Pellicer és el pròxim dilluns dia 24 d’octubre, ja que més enllà d’aquest dia ja no es podrà convocar una sessió extraordinària per portar a votació les ordenances. Això limita les opcions a la celebració d'un ple aquest divendres, ja descartada, dissabte o dilluns.

Fonts municipals consultades pel Diari, asseguren que si el govern municipal no disposa de la majoria suficient per aprovar l’expedient aquest no anirà a votació i, per tant, les ordenances quedarien congelades per segon any consecutiu. De moment, el govern municipal ja ha desconvocat la Junta de Portaveus prevista per aquest dijous amb tots els grups municipals i també ha decidit posposar el ple ordinari d’aquest mes d’octubre (previsiblement per la setmana vinent) tot i està pactat fa uns dies.

El govern municipal es troba davant un escenari inesperat fa dos dies, quan semblava que tenia un acord sobre les ordenances fiscals amb els regidors de la CUP. Però va ser l'assemblea cupaire del dimarts la que va deixar en foc d'encenalls dies de negociacions entre les dues parts. L'escenari d'una nova congelació de les ordenances fiscals és força dramàtic. Segons va manifestar el regidor d'Hisenda i portaveu del govern, Joaquim Enrech, la congelació de l'expedient suposaria un desequilibri d'1,2 milions d'euros que hauria de fer front el ciutadà o pal·liar amb retallades.

Sigui com sigui, després del no cupaire i del "nosaltres no tenim res a negociar" del PSC, les opcions a hores d'ara del govern impliquen asseure's amb C's. El portaveu del partit, Juan Carlos Sánchez, ha declarat avui que estan disposats a negociar "a canvi d'una reducció de la despesa". Segons ell mateix, “encara que l’Ajuntament es troba en una delicada situació econòmica, no han de ser els ciutadans els qui la paguin”. Per aquest motiu, també ha argumentat que “Reus necessita uns pressupostos centrats, sobretot, en la promoció econòmica i les polítiques socials, però que deixi de banda les despeses supèrflues i prescindibles”. D'altra banda, tot i no tenir relació directe amb matèria econòmica, des de C's han condicionat el seu suport sempre que es faci "un gir polític abandonant iniciatives i mesures separatistes que divideixen els reusencs”, en clara referència a l'adhesió a la ciutat a l'AMI (l'Associació de Municipis per la Independència). "S'ha de treballar per a tots els ciutadans, siguin de la ideologia que siguin”, ha sentenciat Sánchez.

El PP tampoc donarà suport

El portaveu dels populars, Sebastià Domènech, ha assegurat aquest dijous que votaran en contra de les ordenances fiscals perquè "l'eliminació de l'IBI de l'Hospital de Reus és innegociable, ja que els veïns de Reus amb un govern del PP mai pagarien dues vegades per la sanitat pública ni deixaria el personal del Sant Joan en caiguda lliure". Unes declaracions que ha realitzat després de reunir-se amb l'alcalde Pellicer, a qui ha transmès la seva preocupació "per posar els interessos de la ciutat en mans dels regidors de la CUP" i, seguint amb un argumentari similar al de l'altra formació unionista de la ciutat, ha assegurat que la deriva independentista està "ofegant" la ciutat.

Des del PP també han mostrat el seu "escepticisme" per tot el que està passant aquesta setmana hi han lamentat el fet que encara no coneixen la proposta del govern municipal pel que fa referència a l'expedient d'ordenances fiscals.

 

 

“Ciutadans (C’s) Reus està disposat a negociar les Ordenances Fiscals a canvi d’una reducció de la despesa”. Així s’ha expressat el portaveu del Grup Municipal de C’s a l’Ajuntament de Reus, Juan Carlos Sánchez, després d’acceptar la petició de l’equip de govern per iniciar negociacions per aprovar les Ordenances Fiscals, arran del rebuig de la CUP a la proposta del govern local. Sánchez ha lamentat que “aquesta oferta de negociació no hagi arribat fins a la negativa de la CUP”.  

Tal com ha concretat el portaveu de C’s, el punt de partida d’aquestes converses ha estat “lligar Ordenances i Pressupostos”, ja que “si s’aconsegueix prioritzar en la despesa, no caldrà augmentar els impostos”. 

Segons ha transmès Sánchez al govern local, “encara que l’Ajuntament es troba en una delicada situació econòmica, no han de ser els ciutadans els qui la paguin”. Per aquest motiu, ha argumentat el portaveu, “Reus necessita uns Pressupostos centrats sobretot en la promoció econòmica i les polítiques socials, però que deixi de banda les despeses supèrflues i prescindibles”.

D’altra banda, Sánchez ha estat taxatiu en que, “si no hi ha un gir polític que faci que l’Ajuntament abandoni iniciatives i mesures separatistes que divideixen els reusencs” i es posa a treballar “per a tots els ciutadans, siguin de la ideologia que siguin, serà difícil que C’s li pugui donar el seu suport”.

Comentarios
Multimedia Diari