Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

La fòrmula científica de la URV per perdre pes estable en dos anys

Un estudi vol demostrar que seguir una dieta mediterrània hipocalòrica i fer exercici durant 2 anys suposa una pèrdua de pes estable de 4 quilos i redueix significativament el risc de malalties cardiovasculars

ACN

Whatsapp
L'investigador principal de PREMED-PLUS, Jordi Salas, en la presentació dels primers resultats de l'estudi. FOTO: ACN

L'investigador principal de PREMED-PLUS, Jordi Salas, en la presentació dels primers resultats de l'estudi. FOTO: ACN

Seguir la dieta mediterrània hipocalòrica i fer exercici físic durant dos anys fa baixar una mitjana de quatre quilos de pes i que aquesta pèrdua sigui estable en el temps.

És el que de moment ha constatat l’estudi PREDIMED-Plus, que lidera la Universitat Rovira i Virgili (URV) i que vol comprovar com aquesta alimentació i hàbits suposen “una reducció de les malalties cardiovasculars, càncers i altres malalties cròniques”, segons ha explicat l’investigador principal, Jordi Salas.

A l’estudi, que es va engegar fa cinc anys, hi participen 6.800 persones d’arreu d’Espanya, 460 de les quals a Reus. La investigació ve després de PREDIMED, que ja va demostrar que la dieta mediterrània, amb oli d’oliva verge i fruita seca, redueix un 30% el risc de patir malalties cardiovasculars.

Sala ha explicat que qui ha seguit la dieta ha aconseguit perdre uns quatre quilos de mitjana i que han pogut mantenir aquest pes durant dos anys, tot i que admet que s'ha registrat un petit repunt en el tercer any de dieta. "No és fàcil perdre pes i menys mantenir-lo", ha dit.

L'investigador ha explicat que aquells que han canviat la dieta i es mouen més "tot apunta que d'aquí a uns anys tindran menys risc de patir malalties cardiovasculars, càncers o altres malalties cròniques". Amb tot, falta més temps perquè es pugui acabar de demostrar.

"Nosaltres havíem demostrat primer que seguir una dieta mediterrània redueix un 30% el risc de malaltia cardiovascular i creiem que perdre pes amb una dieta saludable i fent exercici encara pot ser més beneficiós", ha detallat Sala, que creu que es milloraran els resultats del primer estudi.

Les persones que formen part d'aquest estudi -6.800 a tota Espanya repartits en 23 centres col·laboradors- tenen entre 55 i 75 anys i, en el moment d'inici, tenien sobrepès o obesitat. A més, també tenien síndrome metabòlica: "tenir panxeta, tensió alta, nivells de sucre massa alts, el colesterol bo massa baix", en definitiva, una sèrie de factors de risc que condicionen també la probabilitat de tenir diabetis o una malaltia cardiovascular.

Els participants han hagut de seguir "la típica dieta mediterrània dels anys 60": "consumir molts productes d'origen vegetal –fruita seca, llegums, cereals integrals, verdura, fruita-, reduir el consum de productes animals i processats o disminuir la sal". A més, també han de practicar exercici físic –flexibilitat, força-, o disminuir el sedentarisme tot augmentant els passos que caminen cada dia. A més, se'ls demana que facin servir oli d'oliva verge extra per amanir i per cuinar –de fet, se'ls proporciona-, i que parin compte en la manera de cuinar, podent fer servir, per exemple, el sofregit.

Per als col·laboradors i voluntaris de PREDIMED-Plus a Reus, aquest dimarts era un dia de festa i de trobada, amb l'avançament dels primers resultats. A la capital de Baix Camp són unes 460 persones les que participen en aquest estudi, que els fa passar uns tres controls al mes –un grupal, un personal i un altre telefònic.ç

L'Araceli Arasa, de 71 anys, és una de les voluntàries de Reus que fa quatre anys que participa a l'estudi i ha passat de pesar 84 quilos a pesar-ne 76. "M'he acostumat a fer vida sana, camino, vaig quatre cops al gimnàs i em trobo bé, dins del que cap", ha explicat aquesta voluntària, que ja ha vist com li ha baixat substancialment el colesterol.

L'Araceli assegura que no li ha costat adaptar-se a aquesta dieta, que "es basa en les coses d'aquí, com les verdures o els llegums". El que li ha suposat més esforç és deixar de banda els dolços: "m'havia de mentalitzar, perquè m'agrada molt el dolç i la xocolata, però el sistema que he fet servir és no comprar-ne". Tampoc beu alcohol i només fa alguna excepció en aniversaris, amb una copa, o per Nadal. "Si pot servir perquè no doni feina als més fills, millor", ha explicat, tot considerant que seguir aquesta dieta farà que tingui menys risc de patir malalties cardiovasculars o altres patologies.

L'estudi PREDIMED-Plus és un assaig clínic multicèntric de vuit anys de durada. Basat en una intervenció nutricional amb dieta mediterrània hipocalòrica, promoció de l'activitat física i suport conductual per a la prevenció primària cardiovascular, s'ha dut a terme a tot l'Estat espanyol des de l'octubre del 2013.

Temas

Comentarios

Lea También