L’art del territori en família

L’última proposta del Paisatge dels Genis és la més ambiciosa. Durant tot el pont les famílies aprenen sobre l’obra de Miró, Gaudí, Picasso i Pau Casals i sobre com utilitzaven el territori com a font d’inspiració gràcies a FamilyArt Experience

15 octubre 2017 13:43 | Actualizado a 15 octubre 2017 13:49
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Apropar als més petits el treball dels genis del nostre territori, aquest és l’objectiu de ‘FamilyArt Experience’, una proposta d’activitats que es realitza aquest pont d’octubre per conèixer de forma lúdica i entretinguda la petjada que van deixar Miró, Gaudí, Picasso i Pau Casals. «El que volíem era que la gent pogués gaudir de la ruta dels genis, anar més enllà de les visites als museus per lliure, incorporant els tallers artístics», explica Eva Martínez, responsable de l’oficina tècnica de Paisatges dels Genis. Així, l’activitat familiar proposa la creació d’una obra d’art inspirada en el corrent estilístic de cada un dels genis de la província de Tarragona, posant als participants en la pell dels artistes dins el que va ser el seu espai de creació i inspiració. «Volem fer despertar la seva imaginació, per això l’activitat té propostes vivencials i rutes a l’aire lliure», diu Martínez. 

La vinculació entre el territori i els artistes és el principal eix temàtic del FamilyArt Experience, però les famílies que hi participen són d’arreu de Catalunya, sobretot barcelonines. A través de l’agència de viatges Expeerio molts dels participants han passat el pont allotjats a càmpings tarragonins per assistir a cada una de les activitats i ja hi ha més de setanta persones inscrites en els quatre dies. Els que disposin de menys temps, però, també es poden inscriure només a les activitats que els interessin. 

La ruta dels genis ja havia provat iniciatives culturals similars, per tota la família, però menys ambicioses: «La proposta és fer la ruta sencera i, en cada municipi fer una activitat que permeti trepitjar territori». La idea va sorgir arran de les bones crítiques que havien rebut les altres activitats familiars que es realitzaven i la demanda d’un projecte més complet, que permetés tenir una visió més profunda de la importància dels genis a les seves localitats.
A l’equador de les activitats el feedback de les famílies està sent molt positiu, segons Martínez «ha estat molt important el factor sorpresa. Sobretot Mont-roig, que és un descobriment pels de Barcelona. A més, les activitats són molt plàstiques, s’enduen una peça d’art a casa».
 

De ruta pel territori
La província de Tarragona es pot sentir orgullosa d’haver estat la musa d’alguns dels artistes més representatius de l’art català. El FamilyArt Experience va començar l’activitat dijous a Mont-roig del Camp en un dels escenaris que inspiraven el procés creatiu mironià, la platja de la Pixerota. Els participants van crear la seva primera obra, inspirant-se en les ones, la sorra, les petxines i l’olor de sal. Un moment de fer volar la imaginació i introduir-se en el desordre i bogeria dadaista d’art efímer, que es va quedar a la mateixa platja. Els nens i nenes també van fer escultures amb elements naturals, un mural gegant i un dels recorreguts que Miró feia caminant per trobar la inspiració en el medi natural.

La segona parada creativa, ahir mateix va ser a Reus, i com no podia ser d’altra manera va girar entorn del gran arquitecte català Antoni Gaudí. Diversos personatges de la vida de Gaudí prenen vida gràcies als nens i nenes, que assumeixen el rol de cada un d’ells. Els més petits també van experimentar amb el trencadís, la creació més identitària del geni. El dia va ser encara més especial gràcies al fet que els infants ja es coneixien entre ells, i les amistats forjades el primer dia van donar un valor afegit inesperat a l’activitat del segon.

La ruta continua a Horta de Sant Joan, avui mateix, on es coneixerà l’obra de Picasso, geni creador de corrents estètics com el cubisme. Serà un dels dies més especials: «farem una excursió a la primera cova que va trepitjar Picasso quan va arribar a Horta, farem un pícnic picassià i un taller d’aquarel·les», tot això al matí. Es seguiran les activitats a la tarda, amb sorpreses pictòriques a càrrec d’artistes locals. La festa de Cloenda parlarà de música a través de Pau Casals, natural del Vendrell. La seva ciutat natal acollirà una visita inèdita a càrrec d’un dels millors amics del músic, que explica que «el millor amic de Pau Casals era el violoncel», instrument que protagonitzarà els tallers.

 

Comentarios
Multimedia Diari