Les Completes i els Xiquets de Reus desconfinen Sant Pere

L’acte improvisat de la colla castellera avellana emociona una plaça del Mercadal amb ganes de festa

29 junio 2020 07:14 | Actualizado a 01 julio 2020 08:03
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

I per fi Sant Pere es va desconfinar. Ho va fer ahir, de forma física i metafòrica. D’una banda, amb el Solemne Ofici de Completes; de l’altre, amb un pilar improvisat dels Xiquets de Reus, que van enginyar de la millor manera possible perquè, a la vigila de la Festa Major, no hi faltés el color avellana.

Ja feia dies que la Festa Major bullia. Primer va treure el cap amb una Tronada humana, en mans d’alguns membres del CRAC i d’altres amics de Coia Ballesté, la pregonera d’enguany. Una simulació de l’acte que fou seguit pels representants polítics que l’acompanyaren en el pregó de festa. Després amb vermuts, també improvisats, a les terrasses dels bars es van ajuntar músics per tocar les cançons de la Festa Major de Reus. Finalment, ahir, els Xiquets de Reus van fer ús de la seva imaginació per donar a la ciutat el pilar caminant corresponent a la vigília.

Tot el grup de gralles i timbalers van baixar des de la seu dels Xiquets fins la plaça Mercadal, vestits amb la camisa avellana i tocant les cançons que sempre els acompanyen. Van fer la ruta a peu que normalment hauria de fer el pilar, i la gent de la plaça s’hi afegí, al ritme, aplaudint i emocionats entre tot allò que no ha pogut ser i el que, finalment, ha estat.

Un cop arribats davant l’Ajuntament, membres de la colla van desplegar una lona negra on, brodat, es podia veure el pilar. Així doncs, la imaginació del Xiquets, va poder fer el primer acte popular, acostant, una mica més, Sant Pere a la ciutat.

«L’acte del campanar ha ajudat a tenir la sensació d’estar vivint la Festa Major de Sant Pere», assegura Sara Planes, veïna

Posteriorment, gràcies a l’acte del Solemne Ofici de Completes el bust reliquiari de la imatge de Sant Pere va ser, literalment, desconfinat, després de l’obertura de l’arca de l’altar major, on es guarda durant tot l’any amb tres panys. Les claus que obren l’urna, les guarden el prior, l’alcalde i un dels preveres de l’Arxiprestat. Presidit per Mn. Rafel Serra, rector de la parròquia de Crist Rei i delegat diocesà de Litúrgia i Ecumenisme, amb l’antiga capa pluvial, peça reservada per a aquest acte, confeccionada i regalada a la Prioral durant la primera meitat del s. xx per Marià Fortuny Madrazo, fill de l’il·lustre pintor reusenc Marià Fortuny. Aquest acte va ser viscut en directe pels representants polítics de Reus i per un membre de totes les colles que participen en la Festa Major de Sant Pere.

El pregó i una Tronada pel 2020

Dilluns 29 juny. Sense cap mena de dubte avui és un dia molt estrany per a la majoria de reusencs. Una Diada de Sant Pere que viurem totalment aliens al que faríem habitualment per culpa d'aquest maleït coronavirus.

Abans, els parlaments del Ball de Gitanes i del Ball de Pastorets van anar dedicats en el record als sanitaris; la sàtira del confinament i, sobretot, un desig flamant d’una gran Festa de la Misericòrdia.

Un Sant Pere per oblidar?

Avui s’acaba aquest Sant Pere històric. Un Sant Pere que per bé o per mal, quedarà en la memòria, i del que els ciutadans, en tenen opinions de tots colors. En general, la gent de Reus ha entès aquesta festa major descafeïnada, comprenent la dificultat de la situació. Tot i això, molts d’ells n’hagueren fet millores.

«Crec que s’haurien pogut fer més coses, sobretot perquè petits i grans visquessin la festa», diu Sandra Carmona, veïna

«Per part dels actes del programa, només el Campanar ha acostat la sensació de Sant Pere... Crec que s’haurien pogut fer més coses.Al Seguici Festiu com a tal no se l’ha tingut en compte i han faltat idees perquè els més petits i, sobretot, els més grans, visquessin la festa», valora Sandra Carmona, veïna de la raval Santa Anna. Una sensació de descontext que comparteix amb la Sara Planes: «No hem notat gaire la festa major, però he de dir que l’animació del campanar donava ambient i sensació festiu als sopars», opina. La infermera reusenca ha hagut d’explicar als seus nebots que enguany no podien fer l’entrega del xumet a la Mulassa. Tot i que entén les restriccions decidides per l’Ajuntament per preservar la salut dels ciutadans, creu que «no hagués estat de més fer més espectacles pirotècnics».

«Als bars i restaurants no es respecten les distàncies de seguretat... ja hem diràs perquè es pot fer una tronada simbòlica i no una de veritat», critica l’Enric Solé, veí del barri Horts de Miró, que valora aquesta festa major com: «Un Sant Pere per oblidar».

Sabor agredolç 

El regidor de Cultura, Daniel Racasens compren les crítiques, que defineix com «constructives», però remarca que «hi ha hagut aspectes negatius i positius. No és un Sant Pere per oblidar, sinó per aprendre’n».

«No hem dibuixat un Sant Pere restrictiu ni hem fet de policia. D’aquesta edició n’hem d’aprendre», explica Daniel Racasens, regidor de Cultura

Racasens entén les ganes de les entitats de celebrar d’una forma o altre Sant Pere. De fet, considera que una de les coses més «boniques» de l’edició d’enguany és «intentar veure com es pot mantenir l’activitat, sempre des del respecte» i afegeix que «hi ha un gran espai entre la prudència més absoluta i la imprudència més terrible. Amb responsabilitat hi ha un espectre del mig entre una cosa i altra». En aquest sentit, considera que «no hem dibuixat un Sant Pere restrictiu ni hem fet de policia».

Tot i això, el regidor de Cultura defensa que no s’hagi fet un Seguici, perquè, considera que «no tots els elements tenen la mateixa capacitat de complir les mesures de seguretat», per això celebra que, fins a la data de l’entrevista amb el Diari (diumenge al matí) «s’ha mostrat responsabilitat i solidaritat per part de tots».

«Sant Pere 2021 petarà més fort que mai per celebrar que n’hem superat un altre», assegura Aleix Vall, portador del Basilic

Albert Sans, president del Cuc de l’Orella, entitat encarregada de les batucades i els bous de foc valora que «és molt estrany tot. D’una banda, no pots evitar pensar en el que hauries d’estar fent i no fas, de l’altre, ho vius de lluny perquè ja no demanes festa a la feina». Sans explica que entre els companys han fet sopars, com a «teràpia col·lectiva» d’aquest Sant Pere, que des del seu punt de vista «he preferit no viure’l gaire perquè no em guanyés la melancolia». El sentiment a flor de pell ha definit l’estat de totes aquelles persones que viuen la Festa Major des de dins.

Un altre exemple n’és l’Aleix Valls, membre de l’Estol del Basilisc de Reus, que opina que «es fa molt estrany aquesta soledat i buidor als carrers. Es troba a faltar quedar amb els amics i els portadors per preparar sortides, els assajos i acompanyar pels carrers al nostre patró». Tot i això, Vall encoratja a gaudir de la festivitat i assegura que «Sant Pere 2021 petarà més fort que mai per celebrar que n’hem superat un altre».

PROGRAMA D'AVUI

  • 8.00 h. Al CAMPANAR, tradicionals matinades, a càrrec del grup de grallers Xalocs.
  • 9.00 h. Des de l’AJUNTAMENT, 29 avisos pirotècnics per despertar Reus i Toc General de Festa des del CAMPANAR.
  • De 9.30h a 14.00h. A la PRIORAL DE SANT PERE, veneració, devoció i pregària del bust reliquiari de Sant Pere.
  • 10.00h. A la PRIORAL DE SANT PERE, celebració de la missa.
  • 10.30h. A les XARXES SOCIALS de Reus Cultura, estrena del muntatge de la «Cumbia de la Festa Major».
  • 11.00h.  Al CANAL REUS TV, reemissió de la TRONADA i de l’actuació de lluïment dels grups festius de la ciutat de l’any passat.
  • 12.30h.  a la PRIORAL DE SANT PERE, celebració de la missa.
  • 18.15h. Des del CAMPANAR, Toc de Festa.
  • 18.30h. Al CANAL REUS TV i a les XARXES SOCIALS de Reus Cultura, solemne ofici concelebrat, des de la PRIORAL DE SANT PERE, presidit per l’arquebisbe, Mons. Joan Planellas i Barnussell. Seguidament, PROFESSÓ SOLEMNE amb la imatge de Sant Pere, que recorrerà la nau central. Durant la professó, repic de les campanes amb el Toc General de Festa. Tot seguit, mostra pirotècnica a càrrec de la Pirotècnia Igual i interpretació dels goigs de Sant Pere a càrrec de l’Orfeó Reusenc.En acabar, al CANAL REUS TV, reemissió del final de festa del 2019.
  • 22.30 h. Des del CAMPANAR, ‘Il·luminem la festa major!’, espectacle de llum i so. Seguidament, des de dalt del CAMPANAR, ball de gralles amb Canya d’Or.

Comentarios
Multimedia Diari