Lletres contra la injustícia dels refugiats: 'Llits a la intempèrie'

Les artistes Txell Granados, Montse Farrés, Fina Veciana, Marta Magrinyài Agnès Toda treballen en un projecte en pro dels refugiats

19 mayo 2017 16:49 | Actualizado a 19 mayo 2017 16:49
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Llits a la intempèrie . Aquest va ser el títol triat per al llibre solidari en pro dels refugiats que van emprendre les artistes del col·lectiu 5 de Juny (5J), el qual està format per Marta Magrinyà, Montse Farrés, Txell Granados, Agnès Toda i Fina Veciana. Textos que posen en valor un gest solidari contra la injustícia. «Va ser un projecte molt interessant i que hem madurat en molt poc temps. Ha estat difícil reunir-nos totes i fer compatibles les nostres agendes, però finalment ho hem aconseguit i n’estem satisfetes», valora Agnès Toda. I és que els guanys d’aquesta primera edició aniran destinats a la plataforma ciutadana Stop Mare Mortum, una de les organitzacions que treballa a la Mediterrània per ajudar les persones refugiades, i que s’esforça per trobar un canvi en les polítiques europees d’estrangeria i migratòries. A més, els seus objectius són sensibilitzar i formar la societat sobre aquesta situació. A partir d’aquí, encapçalen concentracions, xerrades i propostes polítiques. Pel que fa a l’acte de presentació de Llits a la intempèrie , va ser multitudinari. «Cal Massó, es va omplir», recorden. «No ens esperàvem que s’haguessin venut tants exemplars. Portem prop d’uns 200 llibres aproximadament. El que ens va sorprendre és que ens els demanessin de 5 en 5. I és que fins i tot un home ens en va arribar a comprar 10, un per a cada membre de la seva família», detalla la il·lustradora Fina Veciana, la qual ha estat a més l’encarregada d’elaborar la coberta i les postals solidàries que fan de complement al volum. D’aquesta manera, es pot escollir entre el llibre, a 10 euros, i la sèrie de postals, a un parell. 

El millor regal de Nadal

«Per a les festes, a més, ha esdevingut una opció estrella com a regal de Nadal. La rebuda ha estat bona», afegeix Txell Granados. La idea del col·lectiu d’aportar «el granet de sorra pel que fa a la situació de molts refugiats, va propiciar a més la creació d’aquesta agrupació», segons afirmen. No descarten, però, elaborar una possible segona edició. «Si veiem que s’esgota la primera, ho parlarem. Tot ho determinaran els resultats. Encara no ho podem assegurar. A més, ens hem assabentat que hi ha moltes ONG que treballen en el camp dels refugiats», diu en nom de totes Veciana.

El contingut

Pel que fa al contingut, Granados destaca que totes les integrants del grup aporten un segell propi. «Totes som diferents i treballem estils diferents, això ho hem copsat aquí. El que cal esmentar és la complicació d’escriure sobre aquest tema. De quelcom que no has viscut... És molta responsabilitat», reconeix Granados.

Els gèneres són diversos. Hi ha poesia intimista, literatura social, narrativa d’àmbit històric i relats èpics, entre altres. «La intenció era conscienciar la gent aportant de manera artística una polifònica que convidés a col·laborar amb la causa», continua Agnès Toda, sobre un llibre inèdit que també compta amb el pròleg de Bel Òlid.

Comentarios
Multimedia Diari