Més de 40 establiments de Reus llueixen jardins verticals

El projecte de Comerç Solidari, creat el 2018, va sumant una llarga llista de seguidors. La intenció és apropar la natura a la ciutat

09 agosto 2020 13:00 | Actualizado a 13 agosto 2020 07:50
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Amb la finalitat de crear més punts verds a la ciutat perquè els gaudeixi tothom, va néixer el projecte dels jardins verticals de Comerç Solidari, una plataforma d’emprenedores de Reus que aposta per la difusió de valors solidaris a través d’iniciatives diverses i una forma de treballar més conscient, alhora que cooperativa. Van iniciar l’esmentat projecte el 2018 i la xifra d’establiments que s’hi ha sumat no ha tingut aturador.

El projecte també va comptar amb la col·laboració de les Dones de les Flors, encarregades d’anar fent revisions als jardins verticals de forma voluntària. Una tasca sobre la qual des de Comerç Solidari diuen que «ens agradaria reactivar, ja que per l’arribada de la pandèmia va quedar estroncada».

De moment, hi ha més de 40 establiments que han apostat per col·locar un jardí vertical a l’entrada del seu negoci, segons les darreres actualitzacions a xarxes socials. «Reeditarem el mapa de situació dels jardins per actualitzar-lo», explica Fabiana, de la botiga d’artesania i moda sostenible El Árbol, qui forma part de Comerç Solidari i parla en representació de l’agrupació. Fa molt poc temps que van vorejar la quarantena i ara, la superen. Fabiana, en el seu cas i temps enrere, ja havia plantat flors a la seva botiga, de diferents varietats, fins i tot una maduixera. Per tant, ja tenia experiència.

A l’hora de presentar la iniciativa –sota el lema Jardins al carrer, jardins per a tothom!–, l’agrupació d’emprenedores va crear un primer mapa dels establiments adherits, on també hi feien constar els valors que hi havia rere la idea. «La intenció és fer de la ciutat un lloc on la natura sigui més a prop, una ciutat més humana. Creiem que, arran la situació de la pandèmia, és encara més important», completa Fabiana.

I com ho ha de fer la ciutadania compromesa amb el projecte per tal de tenir un jardí vertical? Només s’ha de posar en contacte, via correu (comercsolidarireus@gmail.com) o xarxes socials amb Comerç Solidari (@comercsolidarireus). «El que fem és una mica d’acompanyament. La ubicació del comerç o dels establiments és important, s’ha de saber si hi toca molt el sol o no. Els ensenyem com han de cuidar les plantes segons la seva tipologia, adquireixen l’estructura vertical –amb les bosses de feltre– i les poden anar personalitzant», detalla. N’hi ha que prefereixen plantes ornamentals i d’altres més aromàtiques. «La tria pot dependre també de l’estació que sigui o de la tipologia, fins i tot, del negoci», indica.

Solidaritzar i compartir

A Comerç Solidari també van promoure una iniciativa d’intercanvi de plantes temps enrere. I és que una altra de les raons per les quals realitzen aquest tipus de projectes és poder socialitzar i compartir. I és que els jardins verticals tenen un llarg recorregut. «Tot i que la situació sanitària actual és complexa i ho ha aturat tot, volem reactivar els jardins verticals i anar més enllà. Utilitzar-los com a eixos on dur-hi a terme accions artístiques o poètiques amb la finalitat que els jardins esdevinguin llocs més visibles encara», manifesta.

És, doncs, un projecte al qual volen treure-li més rendiment en un context on «la ciutat verda és més necessària que mai, i encara més després del confinament».

Comentarios
Multimedia Diari