Nens, bèsties i la Tronada més llarga de la història

Plaça Mercadal Els reusencs van gaudir d’una jornada matinal marcada per una Tronada que va fer figa i es va interrompre fins a cinc vegades

30 junio 2018 08:13 | Actualizado a 30 junio 2018 08:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El matí de Sant Pere va despertar molt aviat i carregat d’energia. Com si la ressaca i les poques hores de son importessin massa.

Després de les tradicionals matinades i dels tocs de festa, la plaça Mercadal tornava a estar plena de reusencs preparats per viure una jornada matinal de balls, música i festa.

En primer lloc tocava viure la tercera Tronada de la Festa Major. Passaven pocs minuts de les 11 del matí i tot estava preparat.

Aquesta vegada, els encarregats d’encendre la Tronada, per designació de l’alcalde, eren Francesc Carmona, de Protecció Civil; Antoni Zaragoza Mercadé, col·leccionista i articulista del Diari; Adrià Agramunt, de la Jove Cambra Reus; Maria del Mar Escoda, presidenta de l’Associació de Veïns del Barri Gaudí, i, finalment, l’Agrupament Escolta La Mulassa, amb motiu dels seus 40 anys.

Segurament cap d’ells, igual que la resta de famílies que en aquella hora ja omplien la plaça, eren conscients que estaven a punt de viure la Tronada més llarga de la història.
Amb menys de mig recorregut realitzat, la Tronada es va aturar de sobte i davant les cares de sorpresa de tots els presentes.

Ràpidament, un dels tècnics responsables va agafar la vara per tornar a encendre el reguer de pólvora manualment. Però va ser inútil, ja que va ser petar un nou mascle i el foc es va aturar de nou. I així fins a dos cops més.

Un d’ells, a més a més, en el tram final quan només quedava un mascle abans de l’espetec final i davant dels crits de la gent. El tro final, això sí, va petar amb la força habitual.

La situació va ser molt comentada tant a plaça com a través de les xarxes socials. I és que, més enllà de les interrupcions, la Tronada va petar descompassada.

Tot apuntaria que les interrupcions es van produir per culpa del terra de la plaça que estava massa humit.

La darrera incidència remarcable es va produir fa dos anys amb la Tronada de Completes. Aquella vegada, una espurna va provocar que l’estrèpit final petés abans d’hora i quan la Tronada encara estava en marxa.

El magnetisme dels gegants

El desencís que molts reusencs es van endur amb la Tronada va quedar superat ràpidament. Hi havia moltes ganes de Festa Major i de veure desfilar i ballar els elements del Seguici Festiu.

Tots ells van centrar l’atenció dels més petits que no es perdien ni un instant de les seves actuacions. Tot i sentir-se atrets pels diferents elements, els infants van tornar a demostrar la seva preferència pels Nanos i, sobretot, els gegants.

Els altres grans protagonistes van ser els ventalls, les ampolles d’aigua i les gorres per intentar suportar les altes temperatures. Molts dels presents també buscaven l’ombra que oferien els diferents porxos de la plaça per resguardar-se del sol.

L’encarregada de posar el punt final a les actuacions va ser l’Àliga de Reus que, a més a més, va donar pas a l’actuació castellera dels Xiquets de Reus.

Sobre la una del migdia, els membres de la camisa avellana van arrencar una actuació que culminaria de forma excel·lent aconseguint carregar i descarregat 3 castells de 8 més el simbòlic pilar.

Els Xiquets de Reus van començar amb el 3de8, van seguir amb el 2de8 amb folre i, per acabar, van desplegar el 4de8 davant els molts aplaudiments d’una plaça Mercadal que presentava un bon aspecte de públic tot i que la forta calor persistia.

Amb l’actuació castellera es va posar el punt final a la jornada matinal. Era hora, doncs, d’anar a dinar i agafar forces per viure intensament tot el tram final de la Festa Major amb Sant Pere, el Seguici Festiu, la Tronada i els Diables com a protagonistes.

Comentarios
Multimedia Diari