Recuperen una trentena de cultius agrícoles tradicionals

L’enciamet de sucre de la Bisbal de Falset és una de les varietats que es preveuen reintroduir de nou amb el suport d’agricultors locals

18 julio 2018 10:57 | Actualizado a 23 julio 2018 10:51
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Parc Natural de Montsant promou la recuperació de varietats hortícoles tradicionals dins del seu àmbit, en el marc del projecte Biodiversitat Cultivada, que impulsa el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

En aquest sentit, ha identificat una trentena de varietats tradicionals que es troben fora de mercat, a partir d’un treball de camp, que ha inclòs entrevistes amb agricultors de la zona que conservaven algunes llavors. 

Entre aquestes, es troben el tomàquet de pebrot i la fava de la reina mora de la Vilella Baixa; l’enciamet de sucre i la carabassa de violí de la Bisbal de Falset; el fesol del carall de Poboleda, la safanòria roja i l’enciam de carxofeta de Cabacés.

Són pocs pagesos, alguns de més de 90 anys, els qui han conservat aquestes varietats. Ara, el projecte pretén facilitar el traspàs generacional per no perdre sabors únics associats a aquestes varietats no comercials.

Un cop localitzades, amb el suport de la Fundació Miquel Agustí, s’està duent a terme la caracterització genètica de les llavors i la seva plantació controlada, per multiplicar les existències, amb l’objectiu de disposar d’un reservori de llavors tradicionals suficient per reintroduir-les a camps de conreu del Priorat i el Montsant.

Les llavors multiplicades s’emmagatzemaran al Banc de Germoplasma de l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona (ESAB-UPC), en condicions de temperatura i humitat adients per garantir-ne la conservació a llarg termini. 

L’objectiu és distribuir-les entre agricultors i productors de la zona per tal que siguin reintroduïdes i aprofitar el valor afegit d’aquests cultius tradicionals locals per a la dinamització econòmica del territori. 

Per això, demanen la col·laboració d’agricultors de Montsant i el Priorat interessats a participar en aquest projecte, per conservar i recuperar les varietats. Els interessats han d’enviar un correu a info.pnmontsant@gencat.cat. 

Comentarios
Multimedia Diari