Más de Reus

Reus acull per primer cop el Pint of Science

El certament va atreure més de 1.000 persones l’edició passada a Tarragona, que enguany amplia el nombre de bars que acolliran les xerrades

Diari de Tarragona

Whatsapp
Reus acull per primer cop el Pint of Science

Reus acull per primer cop el Pint of Science

El festival de divulgació científica Pint of Science aterra a Reus. La capital del Baix Camp passa a formar part del mapa de les 73 ciutats de l’estat Espanyol que portaran la ciència als bars del 20 al 22 de maig.

Ho coordina l’Associació per a la Divulgació Científica al Camp de Tarragona (@DivulgaTGN), que l’any passat va impulsar aquesta iniciativa a Tarragona, on van assistir més de 1.000 persones i que enguany amplia el nombre de bars. En total, 31 dones i 37 homes que fan recerca al territori en diferents àmbits i nivells protagonitzaran aquestes xerrades divulgatives que es faran durant els tres dies i de forma simultània als bars La Cantonada, Highland, Tòtem Cafè i El Cau (Tarragona) i a l’Espai Prioral, Cafè Teatre Bartrina i The Green Dog Cafè (Reus), a partir de les 19.30.

L’objectiu del festival Pint of Science és apropar la ciència a la ciutadania en les seves diferents vessants, i fer-ho en l’ambient relaxat i distès d’un bar. Es tracta propiciar que els assistents tinguin l’oportunitat d’establir un diàleg amb els investigadors, plantejar dubtes o generar debat. L’oferta divulgativa de cada bar se centrarà en una àrea temàtica diferent: es parlarà des dels orígens de la humanitat, química, filosofia, matemàtiques, gastrociència, anatomia, salut o nanociència. En total s’han organitzat 68 xerrades concentrades en les tres tardes als quatre bars des Tarragona i els tres de Reus.

Les xerrades, en un to informal, busquen obtenir la complicitat i sobretot despertar l’interès del públic i desvetllar qüestions tan variades com quants números existeixen, la màgia de la taula periòdica, quins seran els aliments del futur, saber si es pot prevenir el càncer o conèixer les fake news de l’alimentació, per posar alguns exemples.

Totes les intervencions conviden a descobrir curiositats científiques, saber què s’està investigant a prop nostre i amb quin objectiu, i també a despertar interès per la ciència en un ambient de proximitat. L’entrada a tots els bars és gratuïta i hi pot assistir tot tipus de públic.

En aquesta edició de Pint of Science participen investigadors i investigadores que estan desenvolupant la seva recerca en hospitals, associacions científiques, centres i instituts de recerca del territori i a la Universitat Rovira i Virgili, entre d’altres. Totes les persones implicades en el festival, tant els investigadors com l’equip organitzador, així com els bars que hi participen ho han fet de forma altruista i voluntària, amb el suport de les empreses i entitats patrocinadores i col·laboradores.

L’organització del festival ha apostat des del principi per a que cada edició tingui un caràcter inclusiu, i per aquest motiu algunes de les xerrades estan traduïdes al llenguatge de signes.

Un festival en expansió

El Pint of Science 2019 se celebra simultàniament a 73 ciutats de l’estat Espanyol, 17 més que en l’edició anterior, i també se celebrarà en les mateixes dates a més de 400 ciutats de 24 països dels cinc continents.

El festival va néixer el maig del 2013 a l’Imperial College de Londres, quan els investigadors Michael Mostkin i Praveen Paul van organitzar un esdeveniment en els seus laboratoris amb la intenció de mostrar la recerca que s’estava realitzant a persones afectades per diferents malalties mentals.

La idea de seguida es va replicar a altres paÏsos fins que l’any 2015 es va celebrar la 1a edició de Pint of Science a l’Estat espanyol. L’esdeveniment va comptar amb la participació de 136 investigadors com a ponents en 25 bars de 8 ciutats. Des de llavors el festival no ha deixat de créixer.

A Tarragona i Reus la coordinació del festival ha anat a càrrec de l’Associació per a la Divulgació Científica al Camp de Tarragona (@DivulgaTGN) i hi ha col·laborat institucions, entitats i empreses que patrocinen el festival. Aquesta entitat sense ànim de lucre té l’objectiu d’apropar la ciència a la ciutadania a través de l’organització d’activitats de divulgació. L’entitat l’integren persones involucrades en centres de recerca i institucions del territori que impulsen aquest tipus d’iniciatives per fomentar l’interès per la ciència.

Temas

Comentarios

Lea También