Reus analitza les ciutats del futur

El Palau Bofarull ha acollit aquest vespre una conversa entre Joan Clos i Jordi Ludevid sobre els reptes que suposa el creixement de la urbanització

14 febrero 2019 21:00 | Actualizado a 14 febrero 2019 21:09
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les ciutats estan a ple creixement. Això fa temps que va deixar de ser una novetat. Ara, el repte és saber com afrontar els reptes que suposa aquesta expansió de les grans urbanitzacions enfront del despoblament de les zones rurals. I no tan sols es tracta d’una problemàtica local, sinó que cal tenir en compte que, on el creixement és més acusat és als països en vies de desenvolupament, com és el cas de la Xina. En un món globalitzat és evident que tot això repercutirà també el nostre territori i caldrà gestionar-ho.

«A més, cal fixar-se en un fenomen nou que s’està donant a l’Àfrica i Llatinoamerica, on creix la urbanització, però no la industrialització», ha exposat aquest vespre l’exalcalde de Barcelona Joan Clos en un saló noble del Palau Bofarull ple a vessar. Ho ha fet en el context del cicle ‘Converses’, organitzat per la Fundació Josep Recasens i que avui s'ha dedicat a les «ciutats habitables». Un acte en el qual Clos -també ministre d’Indústria Turisme i Comerç, ambaixador a Turquia i Azerbaidjan i, fins fa poc, director executiu d’ONUHABITAT- ha conversat amb un altre entès en ciutats, Jordi Ludevid, que ha estat president dels col·legis d’arquitectes de Catalunya i d’Espanya, president de la Unió Professional a Espanya, vicepresident del Consell Europeu de les Professions Lliberals i vicepresident de la Unió Mundial de les Professions.
El punt de partida de Clos ha estat el repte que suposa, també per ciutats com Reus, «l’explosió demogràfica» prevista pels propers 30 anys. «Es doblarà la població que viu a les zones urbanes», ha desglossat Clos, alhora que ha posat en relleu la importància que aquest fenomen anés acompanyat de la creació d’ocupació. «El cas d’Àfrica i Llatinoamèrica presenta un repte important. En aquestes zones no s’està produint una industrialització i, sense unes dinàmiques de subsistència, això es pot derivar en revoltes i conflictes», ha alertat.

En aquest punt, Jordi Ludevid ha intentat posar llum a l’esperada pregunta: «Què hi podem fer nosaltres?». «Primer, cal estar atent a tot allò que passa al nostre voltant i, a partir d’aquí, col·laborar al màxim amb possibles innovacions», ha explicat Ludevid, que ha tancat la llista posant també èmfasi en la «reconversió del fet del treball». «És catastrofista dir que en el futur es destruiran més llocs de treball que dels que es crearan. Sortiran noves professions en funció de les noves necessitats», ha considerat. D’altra banda, Ludevid també ha subratllat que cal que la ciutadania digui la seva, «perquè tot i que alguns fenòmens sembla que quedin llunyans, el municipalisme també hauria d’actuar».

Tant Ludevid com Clos han coincidit en la importància de ser conscients de la problemàtica i, a partir d’aquí, buscar solucions i, un dels eixos centrals, haurà de ser la creació d’ocupació.

Comentarios
Multimedia Diari