Reus fa una passa més cap a la mobilitat sostenible i segura

L’Ajuntament presenta el desplegament del Pla Específic de la Bicicleta per als propers anys, amb més d’un milió d’euros d’inversió. Seran 30 km de carril bici 

18 febrero 2021 08:27 | Actualizado a 19 febrero 2021 11:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Una aposta per la mobilitat sostenible i segura amb la planificació  d’una xarxa de carrils bici àmplia i útil. D’aquesta manera, van presentar ahir la vicealcaldessa i presidenta de la comissió especial de Mobilitat Sostenible, Noemí Llauradó, i la regidora d’Urbanisme i Mobilitat a l’Ajuntament de Reus, Marina Berasategui, el desplegament previst del Pla Específic de la Bicicleta pels anys vinents. La iniciativa compta amb una inversió d’1.174.000 euros, una quantitat que es traduirà en 30 quilòmetres de carril bici i que prové dels pressupostos municipals (442.000 euros), d’una subvenció de la Diputació de Tarragona emmarcada en el Pla d’Acció Municipal (PAM) amb 522.000 euros i de 210.000 euros de projectes compartits amb la Generalitat de Catalunya finançats al 50%.

L’objectiu és apostar per una mobilitat eficient. «Volem que la ciutadania substitueixi els mitjans de transport privat motoritzat per a aquesta alternativa de desplaçament. Tot plegat no ho fem pas sols, BiciCamp hi participa i comptem amb el consens polític dels grups municipals de la comissió especial de Mobilitat Sostenible», va dir Llauradó. Va recordar que, al PAM, hi ha 11 accions relacionades amb mobilitat i que aquesta «inversió és una de les més grans fetes a Reus» en matèria de mobilitat sostenible. En els propers anys es preveuen tres fases més, que se sumaran a les ja desenvolupades. «El Pla toca temes d’infraestructura, normativa, seguretat viària, intermodalitat i les campanyes de promoció i seguretat», va completar Berasategui. 

El desenvolupament de les properes següents actuacions seran visibles «després de l’estiu d’aquest any», va especificar la regidora. Durant aquest any 2021, s’invertiran 435.000 euros per posar en marxa dues línies de treball: la redacció de projectes i execució d’obres en l’actual exercici, així com la redacció de projectes per al 2022; i, d’altra banda, hi ha un projecte col·laboratiu amb la Generalitat, que consisteix en la construcció d’un carril bici a la carretera de Bellissens. «En aquesta fase, resoldrem la connexió nord-sud de la ciutat. Enllaçarem l’estació de trens del Passeig Mata i la d’autobusos amb el campus de la Universitat Rovira i Virgili, l’Hospital Universitari Sant Joan i la futura estació de trens de Bellissens», va apuntar. 

Ho faran a partir de dos eixos: a través dels passejos i l’avinguda de La Salle; i, a través del carrer Ample, el Tomb de Ravals, l’avinguda del Carrilet i el carrer de l’Escultor Rocamora.  Aquest darrer serà el més visible, ja que implica la construcció un carril nou. «Passarà per l’entorn de l’estació d’autobusos, l’avinguda de Sant Bernat Calvó, Mas Iglesias i Bellissens», va enumerar. 

La circulació a les rotondes serà, també, un altre punt de treball. «Cal esmentar la construcció, amb la col·laboració de la Generalitat, del carril bici entre la rotonda de la variant de l’est i la carretera de Cambrils fins a la Urbanització Blancafort. Hem redactat el projecte i estem a punt de signar el conveni per iniciar les obres que finançarem al 50%. El pressupost aproximat és d’un milió d’euros, dels quals 210.000 es destinen al carril bici», va completar. El 2022,  amb una inversió de 500.000 euros, es treballarà en l’execució dels projectes redactats el 2021 i es realitzarà la confecció del de 2023. «S’amplia radialment la xarxa de carrils de nova creació per unir els del nucli amb perifèrics, zona rural i V Verda. Estudiem estendre la xarxa per altres zones, com ara l’avinguda de Falset o Riudoms», va afegir. 

La següent fase (2023), s’invertiran 239.000 euros per a l’execució dels projectes redactats l’any anterior. «Relligarem la xarxa amb un segon circuit concèntric amb les rondes, l’avinguda de l’Onze de Setembre, la del Comerç i la dels Països Catalans. També plantegem una segona actuació d’ús lúdic amb un recorregut per l’entorn verd, de nord a sud per la variant est», va destacar la regidora. Aposten pel carril segregat, però «quan la ciutat no ho permeti, donarem continuïtat a la xarxa amb carrils de convivència», va concloure.

Comentarios
Multimedia Diari