Reus: primer cara a cara pels impostos

El govern municipal va celebrar ahir una audiència pública per debatre sobre els pressupostos i ordenances del 2020

18 diciembre 2019 08:34 | Actualizado a 20 diciembre 2019 08:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Després de múltiples al·legacions a les ordenances fiscals i als pressupostos municipals del 2020, la regidora d’Hisenda, Mariluz Caballero, i la regidora de Participació Montserrat Flores, es van trobar amb un terreny menys àrid de l’esperat. L’ocasió incitava al debat: les dues regidores van celebrar una audiència pública al Casal de Dones per donar explicacions d’ambdós àmbits proposats per l’Ajuntament de cara l’exercici de l’any vinent. 

La cita va reunir a una trentena de persones. Totes elles disposades a escoltar una detallada explicació de Mariluz Caballero que, suportada per unes diapositives, va anar desgranant detalls sobre aquest increment del 13% del pressupost respecte als comptes d’enguany (que arribaran als 123’5 milions d’euros) i fent pedagogia d’algun terme econòmic.

La sala va propiciar algun renec a les explicacions sobre les ordenances fiscals, tot i això, no va ser fins després de l’explicació quan el públic va poder preguntar. Tot i que les regles marcaven que s’havia d’escriure en un paper, per tal de facilitar l’ordre, la majoria van fer-se a veu alçada. Falta d’experiència, suposo. I la bicicleta va ocupar un protagonisme no esperat: dos assistents volien saber-ne el pressupost destinat en el Pla Estratègic i com es farà complir l’ordenança cívica del seu ús, tema que va quedar per resoltre, a falta de dades, via mail.

«Abans d’augmentar la pressió fiscal, s’ha tingut en compte la recessió econòmica que es pronostica?», va preguntar una assitent anomenada Rosa. «És veritat que pagarem més impostos, però la pressió i l’esforç, encara els tindrem baixos», va argumentar la regidora d’Hisenda que va aprofitar per frenar l’alarmisme que provoca la paraula crisis: «Les dades macroeconòmiques plantegen una desacceleració. No m’atreviria a parlar de crisi». I tot seguit, va justificar que «aquest Ajuntament segueix apostant per la progressivitat fiscal i per la política de subvencions que manté».

Això va fer despertar l’interès d’una altra participant: «No sé si ho he entès bé, però s’aplicarà un augment del 9% en l’impost de l’aigua». Caballero va afirmar, explicant que era una obligació per cobrir els costos de servei. Però, «l’impacte depèn del consum, no ens hem de quedar amb els percentatges», va alertar la regidora, recordant, de nou, que «el salari mínim interprofessional, un 22% d’increment, moltes de les ajudes segueixen bonificades i la mateixa empresa de l’aigua segueix donant bonificacions».

Una altra qüestió es va destinar a com repercutirà l’acord de CatSalut amb l’Ajuntament al pressupost destinat a Salut. «No afecta la regidoria perquè és independent. «I els canals per conèixer deduccions o excepcions fiscals?», va preguntar un altre. Fàcil, «amb cita prèvia a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà, amb campanyes de promoció o via web».

Ahir faltaven moviments associatius i impulsors de les al·legacions que han suposat algun maldecap a l’Ajuntament. Potser és que avui hi ha ple extraordinari, on s’han d’aprovar, precisament, aquest pressupost i ordenances.

Comentarios
Multimedia Diari