Reus recorda la marxa al Front

La recreació per aturar les tropes feixistes en el marc del projecte ‘Reus 1937’ aplega centenars d’efectius uniformats fins a l’últim detall i molts ciutadans seguidors de l’acte d’homenatge

15 julio 2017 18:55 | Actualizado a 15 julio 2017 19:09
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Aconseguirem la victòria!». Aquesta ha estat la frase que ha servit de mantra aquest dissabte als centenars de persones aassistents a la plaça de Prim de Reus en el marc d’una de les recreacions del projecte cultural Reus 1937 Mirant el cel, foradant la terra, impulsat pel col·lectiu Mandríl·lia juntament amb el suport d’altres entitats col·laboradores. Es tractava d’una posada en escena que emulava la unió de més homes i dones amb militants de la Confederació Nacional del Treball (CNT), combatents de la Batalla de l’Ebre, comunistes i republicans. Tots al carrer per poder aturar les tropes feixistes. Tots ells han anat acompanyats de vehicles de l’època preparats i engalanats fins a l’últim detall. 

En una de les camionetes més lluents es podia llegir en lletres ben grans ‘Ejército del Ebro’, per exemple. Tot molt acurat. A tan sols cinc minuts de l’hora convinguda, la plaça a les 12 del migdia ja era plena a vessar de gent. Sobretot d’efectius uniformats tot enaltint un ‘visca la república’ constant. 

Punys en alt i somriures

Punys en alt i somriures que han homenatjat el sentiment d’un territori per defensar el que és seu, ha generat un efecte crida aclaparador. Muntanyes de fotògrafs, tant aficionats com professionals, han corregut per fer-se lloc als millors racons per immortalitzar la columna humana defensiva de fa 80 anys. Clàxons i banderes roig-i-negres van tenyir la zona d’orgull victoriós i avionetes que han traçat el cel causant una gran expectació. Molts infants han assenyalat visiblement sorpresos de veure el cel blau i net amb aquelles lleugeres màquines voladores. 

Clàxons i banderes han ocupat la plaça i avionetes han traçat el cel causant una gran expectació

Un dels moments més àlgids del matí ha estat el discurs encoratjador  que ha fetun dels personatges d’època. «La política és l’art de la traveta, hi ha molts agreujants a la guerra i sabem que és molt dur, però no deixarem que passin!», ha dit a tall de resum. Tot seguit, es va sentir la gran massa de gent inflant els pulmons per poder cridar ben alt. «No passaran!». Instants que han deixat la gent embadalida i que han tingut la seva continuïtat en posar-se en marxa tota la comitiva antifeixista. 

Han fet un recorregut pel tomb de ravals, en el qual han anat arreplegant encara més gent seguidora de l’ambientació i d’altra que acabava d’assabentar-se què estava succeint. El col·lectiu ha cantat mentre feia el recorregut i, en arribar al raval de Jesús s'ha continuat amb la melodia de l’Himne dels Segadors. Durant el seu cant s’hi ha afegit molta gent encuriosida amb la originalitat de la ruta històrica. 

Els actes del dia han continuat amb la xerrada pedagògica sobre el ‘Model educatiu de la Segona República amb vincles amb l’Escola Activa dels 60’, la qual s'ha dut a terme al vestíbul de l’Antic Hospital Sant Joan. Així s'ha abordat des de tots els punts de vista d’aquesta època tan convulsa i polièdrica. 

Comentarios
Multimedia Diari