Reus reviu els bombardejos de l’aviació feixista 80 anys després

El projecte liderat per Mandríl·lia nodreix el cap de setmana amb exposicions, xerrades, recreacions i funcions per recordar la fita 

14 julio 2017 09:51 | Actualizado a 14 julio 2017 10:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Commemorar episodis convulsos que enalteixen una època fosca de la capital del Baix Camp amb una gran multiplicitat de punts de vista. Aquest és un dels objectius del programa temàtic organitzat pel col·lectiu Mandríl·lia anomenat Reus 1937. Mirant el cel, foradant la terra. A través d’aquesta iniciativa, també inclosa en la programació de la capitalitat cultural de Reus, pretenen recordar l’aniversari dels bombardejos de l’aviació feixista de la Guerra Civil a la ciutat. De tot plegat, ja en fa 80 anys. 

El projecte ha comptat amb la col·laboració de més d'un centenar de persones i desenes d'entitats


Aquest cap de setmana, la ciutat viurà, doncs, a través de diferents actes, conferències, exposicions i recreacions alguns dels fets esdevinguts. És el cas del decorat que llueix des d'aquest dijous a la plaça del Mercadal. També, des d’aquest divendres, s’inaugura al vestíbul de l’Ajuntament de Reus l’exposició ‘Armes i utensilis de guerra’, una col·lecció d’articles originals de la Guerra Civil, que es podrà veure fins aquest diumenge de les 10 a les 14 hores i de les 17 a les 21 hores. Val a dir que el projecte inclou la col·laboració de més d’un centenar de persones i desenes d’entitats.
 

Despertar consciències
L’ambientació dels carrers més cèntrics de la ciutat ja ha despertat la curiositat de més d’un ciutadà pel carrer. Al Mercadal, per exemple, s'han immortalitzat un indret de 80 anys enrere amb l’objectiu de despertar consciències del període viscut, divulgar la història d’aquells fets en l’àmbit local i convidar a la reflexió. 
Amb Reus 1937, també es vol homenatjar de manera conjunta a les víctimes d’aquell temps, a través d’una activitat que vol mostrar la vida quotidiana de les persones i com els van afectar tots els esdeveniments de la Guerra Civil. Durant el cap de setmana es duran a terme tres recreacions rellevants: una es farà al Mercadal amb el ‘Campament de defensa passiva’, on se simularà la realització de les obres al refugi de la plaça, a partir d'aquest divendres i fins diumenge, i l’altra, es farà demà dissabte a les 12 hores a la plaça de Prim. Allà es recrearà la ‘Marxa al front’. 

D’altra banda, avui també es realitzarà una campanya de ‘Donació de sang al front’, una donació que es durà a terme amb el Banc de Sang avui de les 18 a les 21.30 hores a l’antic Hospital de Sant Joan. A part de les exposicions i les visites dinamitzades que s’han preparat, destaca al programa l’espectacle central en el qual teatre, testimonis, llums, projeccions i música en directe s’uniran per fer una performance que relata la dècada més convulsa viscuda a la ciutat de Reus. Amb tot, col·lectius culturals com ara Còdol Educació, també duran a terme avui a partir de les 19 hores una mena de taller on parlaran sobre l’educació en l’any del 1937. D’altra banda, també hi haurà un recorregut i visita guiada per diferents botigues amb història per conèixer com se sobrevivia a la Guerra Civil (info.latevaruta.com). 

Mandríl·lia Associació és una entitat cultural que ha rebut també la col·laboració de l’Aeroclub Reus, Bravium Teatre, Amics del Cavall, Carrutxa, Ans Educació, Còdol Educació, Banc de l’ADN, Banc de sang i teixits, Centre de Lectura i Biela Club.

Comentarios
Multimedia Diari