Reus vol ser referent en la recerca en nutrició i salut

Ajuntaments, institucions i investigadors han creat Nutrisalt, un projecte per dinamitzar el sector agroalimentari i impulsar-lo a escala europea

13 junio 2018 09:55 | Actualizado a 13 junio 2018 10:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Projecte d’Especialització i Competitivitat Nutrisalt, impulsat per l’Ajuntament de Reus, neix amb la implicació dels agents d’R+D+I del territori: la Universitat Rovira i Virgili, la Fundació URV, EURECAT i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA).

Es tracta d’un projecte orientat a la transformació i dinamització del sector agroalimentari al voltant de la innovació, la salut, l’economia verda i la internacionalització que s’emmarca en la política d’especialització territorial de la regió, definida al llarg de l’última dècada.

Compta també amb la col·laboració del teixit empresarial, de manera especial des del Cluster de Nutrició i Salut AINS, i de diferents ajuntaments del Camp. 

L’objectiu del projecte és fer de Reus, el Camp de Tarragona i la seva zona d’influència un pol d’activitat nutricional i de salut de referència internacional que lideri la innovació i el desenvolupament al sud d’Europa en aquest àmbit. 

Així mateix, ha de consolidar una xarxa territorial que integri empreses, centres de recerca i desenvolupament, centres de comercialització i distribució i equips professionals especialitzats i altament qualificats que sigui la base del progrés econòmic, l’ocupació i la innovació al territori.

Xarxa al territori

El Nutrisalt compta amb la participació d’altres institucions del territori, com els ajuntaments de Tarragona, Constantí, la Selva del Camp i Maspujols, i també l’Associació Empresarial Innovadora de Nutrició i Salut (AINS). 

Amb un pla d’actuació que té com a horitzó el 2020, el Nutrisalt planteja tres eixos de treball dins dels quals s’estructuren operacions específiques. 

El primer dels eixos és apropar les tecnologies per donar valor afegit als productes alimentaris de proximitat i al benestar dels consumidors. La idea és afegir valor als productes propis i de proximitat i crear nous productes alimentaris. 

També es busca assegurar la no toxicitat dels productes amb la creació de plataformes de suport tecnològic a la indústria de la nutrició humana i animal local. El que es busca és fomentar l’ecotoxicitat i també la seguretat alimentària, a més de reduir l’impacte sobre el medi ambient. 

El tercer eix és la planificació del futur desenvolupament regional i suport a la competitivitat de les empreses i els productes agroalimentaris. Per exemple, facilitant la comercialització i internacionalització i la creació de noves empreses, o bé impulsant espais de cocreació de productes i nous models de negoci.

L’estratègia d’especialització de Reus i el Camp de Tarragona en nutrició i salut vol consolidar el territori com a pol d’innovació especialitzat, en la línia del Food Valley de Wageningen a Holanda, referent europeu en aquest àmbit.

Els experts en el sector asseguren que el mercat agroalimentari és global i que cal potenciar les capacitats del teixit empresarial per competir i internacionalizar-se. De fet, veuen el Nutrisalt com un punt de partida de l’estratègia territorial en nutrició i salut per crear un pol d’activitat innovadora i sostenible i referent. 

Comentarios
Multimedia Diari