Sí unànime a recuperar la fumera de Reus

Arquitectes i historiadors coincideixen sobre la importància de conservar icones del patrimoni local com la xemeneia de l'antiga fàbrica Weger, tot i ser conscients del cost que suposa

19 mayo 2017 21:39 | Actualizado a 22 mayo 2017 12:05
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Diari ha contactat amb arquitectes i historiadors de la ciutat per conèixer la seva opinió respecte a la malmesa fumera de l’antiga fàbrica Weger –que actualment forma part de la sala de festes La Fàbrica– i el seu futur. La principal conclusió és que tots coincideixen en donar un sí a recuperar la històrica xemeneia.

L’historiador i arqueòleg Jaume Massó considera que es tracta d’«un element patrimonial que posa de manifest, junt amb la resta de xemeneies, la història de Reus com a referent industrial». En aquest sentit, defensa que l’estructura és «un bé catalogat en el patrimoni local de la ciutat amb més de cent anys d’història i, per tant, la seva protecció ha d’estar assegurada». La fumera fou construïda el 1911 en una antiga fàbrica de productes tartàrics.

En la mateixa línia s’expressa l’arquitecte Anton Pàmies, qui fou encarregat del projecte de rehabilitació del Teatre Bartrina.

«D’icones similars a la ciutat en queden poques, per això crec que s’ha de recuperar quan es pugui», explica, sense deixar de mencionar que actuacions d’aquesta envergadura són molt costoses. Sobretot per tractar-se d’un procés molt laboriós i complex. «El problema quan té lloc un cas com aquest és que no es disposi dels recursos econòmics necessaris i que no s’acabi reconstruint mai. Per aquest motiu, l’endemà que sigui derruïda s’ha d’iniciar la seva recuperació. La història de la ciutat no s’ho pot permetre».

Per la seva banda, l’arquitecte Juan Manuel Zaguirre demana a les administracions que doni facilitats als propietaris perquè la fumera pugui tornar a alçar-se. A més a més, també subratlla que «s’hauria de desmuntar de forma segura per poder ser reconstruïda en el mateix lloc, o en un d’alternatiu».

Qui també es mostra optimisme sobre les possibilitats que existeixen de recuperar un element tan singular com aquest és l’arquitecte Joan Figuerola, qui recomana fotografiar tot el procés –tal com s’està fent– per disposar d’un document gràfic que faciliti la seva reproducció. Sense anar més lluny, Figuerola recorda que mitjançant imatges de finals del segle XIX i principis del XX és com va projectar la reconstrucció de la valuosa Bòbila Sugranyes (de titularitat municipal i situada a la carretera de Tarragona).

Cal recordar que l’Ajuntament té la intenció de modificar el pla parcial de la zona per assegurar la reconstrucció en el futur de la fumera de la fàbrica Weger.

 

Tercer dia de feina

Els treballs van continuar ahir per tercer dia consecutiu i, per primera vegada des que van començar, la pluja no va fer acte de presència. Malgrat això, les tasques consistents a derruir l’estructura avancen a bon ritme i podrien finalitzar-se aviat.

La intenció dels serveis tècnics del consistori i de l’empresa encarregada de les obres és deixar en peu uns 16 metres d’alçada. Un cop es consideri que l’estructura ja no amenaça en caure, els 25 veïns desallotjats podran tornar a casa.

Comentarios
Multimedia Diari