Temps de confinament, temps de reflexió

El Centre de Lectura: portes endins. Les activitats culturals han seguit endavant durant el confinament. S’han transformat en propostes digitals, adaptant-se a la situació

24 mayo 2020 10:48 | Actualizado a 24 mayo 2020 11:13
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Des que el 1948 el Centre de Lectura fou reobert després de nou anys de tancament forçós a causa de la Guerra Civil i de la posterior repressió de la dictadura franquista, l’entitat ha estat oberta pràcticament tots els dies, excepte els festius, que no arriben a una vintena a l’any.

En aquests moments, fa més de dos mesos que l’entitat té les portes tancades a causa de la pandèmia mèdica que estem vivint. Ara bé, si és veritat que s’ha hagut d’aturar l’activitat diària al número 15 del carrer Major, l’esforç dels treballadors de la Casa i la voluntat del Consell Directiu ha fet que els socis en particular, i tota la ciutadania en general, hagin pogut continuar gaudint de la seva activitat de manera virtual.

S’ha creat un canal de Youtube propi i les xarxes que no paren de funcionar permeten a tota la ciutadania participar en les diferents activitats organitzades que s’han repensat i s’han adaptat a les necessitats actuals.

Així, entre d’altres, hem pogut celebrar el Dia Mundial de la Poesia (21 de març) amb una participació força considerable –i de la qual es va fer ressò el TN Vespre de TV3–, gaudim dels ‘Poemes confinats’ (publicats al nostre canal de Youtube el dia 20 d’abril) recitats pels participants del Taller de Lectura en Veu Alta, i els més petits han pogut descobrir, amb periodicitat setmanal, les aventures dels contes Sóc un cavall i Un virus ha arribat a la ciutat –explicats per Mònika Escuer–, Petit maori i El senyor No –narrats per Antònia Farré–, El peix Peixet –a càrrec d’Irene Salvat–, La draga sense escates –amb Lena Paüls-, Quin gust té la lluna? –explicat per Àngels Casamitjana– i La marieta Groga –a càrrec de Victòria Rodrigo.

El dia 23 d’abril, mitjançant la ‘Mostra [virtual] de novetats de Sant Jordi 2020’, vam poder tenir a l’abast 193 novetats literàries, 49 de les quals eren d’autors locals. Montserrat Auqué, del Col·lectiu de Lectura en Veu Alta, va llegir el poema Colombina, de Michel Ventura, i la prosa poètica Íntima, d’Hortensi Güell, per col·laborar a la difusió dels clàssics de la literatura catalana, una iniciativa promoguda per Espais Escrits amb l’objectiu d’omplir de patrimoni literari les xarxes #PatrimoniLiterariACasa i #EspaisEscrits

El club de novel·la negra continua reunint-se, de manera virtual, setmanalment. I, el primer cap de setmana de maig, vam assistir a un dels actes més tradicionals de la nostra entitat, que enguany ha canviat de format: l’exposició virtual de roses 2020, #rosesCdL2020. Coincidint amb aquesta efemèride, l’equip de bibliotecàries ha dut a terme la mostra #TempsdeLlibresiFlors.

Des del confinament, també s’ha col·laborat amb el Servei Municipal de Biblioteques de la ciutat. La Biblioteca del Centre de Lectura ha participat, aportant el seu fons, en la Guia bibliogràfica de Joaquim M. Bartrina a les biblioteques de Reus, editada amb motiu de la celebració de l’Any Joaquim M. Bartrina

No sabem què ens espera al futur, pocs de nosaltres podíem albirar aquests temps tan estranys que estem vivint. La incertesa de com serà la nostra quotidianitat a partir d’ara ens porta a reflexionar i, el que és més important, ens obliga, com a responsables en aquests moments del funcionament de l’Entitat, a preparar el Centre de Lectura per continuar sent un referent dins del món cultural tant a la ciutat com al país. 

El que sembla evident, a curt termini, és que, segurament, el nostre dia a dia canviarà de manera radical. Els actes culturals a la manera tradicional tardaran a tornar, si és que tornen. Sales d’actes, teatres o recepcions plenes de persones són, de moment, imatges del passat.

Les entitats culturals hem de ser capaces d’aprofitar aquesta situació tan desafavorida, per repensar una nova  manera de funcionar a fi de continuar exercint de motors culturals del país per tal que els nostres socis i  la ciutadania puguin continuar gaudint de  serveis culturals propis i no es vegin abocats a consumir només productes forans de productores multinacionals.

Les noves eines virtuals permeten obrir les entitats més enllà de les seves portes i del seu espai físic, per tal d’arribar a espais i a sectors de població on fins ara era molt difícil d’incidir. 

És per tot això que cal aprofitar aquest temps d’impàs i d’adaptació a les condicions que s’han derivat del Covid-19 per dotar el Centre de Lectura de Reus de les eines tecnològiques necessàries que permetin, quan sigui possible, poder dur a terme les nombroses activitats que organitza i acull l’entitat de manera presencial i, alhora, de manera virtual, amb la qual cosa, l’abast de difusió que puguin assolir es multiplicarà.

Aquest és el compromís del Consell Directiu, de les Seccions i dels treballadors de la casa i, en aquesta línia, estem treballant en col·laboració amb les Institucions del Govern. Tot confiant poder retrobar-nos ben aviat.
 

Comentarios
Multimedia Diari