Tocar la bateria evitant lesions i millorant l’eficàcia

Una lesió muscular va apartar Pepo Busquets de la bateria. Es va reinventar i ja fa temps que ajuda els músics a corregir les postures corporals per incrementar l’eficàcia

20 septiembre 2019 06:10 | Actualizado a 20 septiembre 2019 06:24
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Una lesió a la musculatura posterior del cos va obligar-lo a abandonar la seva projecció com a bateria fa vint anys. Des de llavors, Pepo Busquets ha trobat la manera de seguir vinculat a la música, però d’una manera ben poc convencional i, alhora, innovadora, combinant la música i la fisioteràpia. I, en aquest cas, és sinònim d’èxit.

Mentre es recuperava de la seva lesió, Busquets va descobrir, gràcies a la seva fisioterapeuta, que les postures que adoptava per a tocar, no eren les més correctes des del punt de vista anatòmic: la columna vertebral no estava ben col·locada i hi havia una retroversió de la pelvis, de manera que es generava un problema d’equilibri i es produïa un repartiment del pes inadequat, de manera que la musculatura treballava més i es produïa una sobrecàrrega, fet que provocava contractures: «El marge de dolor va en augment i el cos s’hi acostuma», però arriba un moment que «només pots pensar en el dolor i això no et permet ser creatiu». I de la necessitat, n’han sortit una metodologia i una tècnica per evitar lesions, que permet una major eficàcia.

Amb Body&Drums (bodyanddrums.com), Busquets contribueix a millorar la salut física dels bateries i aconsegueix que siguin més eficaços. Una mala postura: estar assegut de manera incorrecta o la trajectòria dels moviments corporals, provoca contractures innecessàries a banda que tampoc ofereixen bons resultats musicals. La postura que el músic fa servir per a tocar la bateria pot ser menys lesiva amb petits canvis: «El so és la conseqüència d’un moviment i la manera com ens movem determina quin so surt», expressa Busquets, que ha adquirit experiència a base d’investigació i experimentació.

Sessions amb alumnes

Les sessions que ofereix als seus alumnes inicien amb una anàlisi d’allò que no funciona per tal de reeducar els moviments. Per això, la bateria és l’eina fonamental per començar a treballar. També hi entra en joc un elaborat muntatge decàmeres de fotos i vídeo (per analitzar amb profunditat les postures corporals) i un gran mirall que reflecteix la postura del bateria i que, alhora, fa de pissarra per a detectar les males postures corporals i poder-les corregir, de manera que s’acaba aconseguint un so diferent, «amb personalitat pròpia».

Busquets té un nombre divers d’alumnes: des d’aquells que descobreixen que la bateria és una teràpia per a superar reptes i assisteixen a les seves sessions per desestressar-se; i els músics semiprofessionals o professionals que tenen problemes físics reals que cal solucionar. Busquets també fa sessions amb músics d’elit. Xavi Reija és un dels bateries més reconeguts de l’Estat espanyol i és alumne de Busquets, que l’ha ajudat a buscar una solució per introduir un tercer timba a la bateria, però es trobava amb el problema que no hi cabia. Amb una reestructuració de l’instrument i modificant la postura del cos, han aconseguit l’objectiu.

Busquets, amb un profund coneixement del cos, no manipula però sí que detecta lesions fixant-se en la postura i els moviments, que es corregeixen per tal que el bateria estigui més còmode tocant i amb menys tensió per tal de realitzar una correcta interpretació musical. No obstant, per aconseguir-ho també cal millorar altres aspectes com l’alimentació, el descans o les hores de son.

La bateria és un instrument relativament jove i s’ha investigat poc en aquest camp. Això, ha portat Busquets a obrir nous camps d’investigació. Actualment, treballar amb marques com Mapex o Yamaha per tal de posar solució a problemàtiques fent una anàlisi del material que comercialitzen, ja que fins ara, s’ha investigat poc en aquest camp. Per exemple: els pedals de les bateries acostumen a tenir una mida concreta, però el peu dels bateries, lògicament, és diferent. Per tant, si els pedals s’adapten als peus dels músics, es poden introduir moltes millores posturals.

Tot plegat, Busquets ho ha explicat en el seu primer llibre ‘Primero el batería. Cómo ser mejor bateria sin dar un solo golpe’, i ja treballa amb el segon. A més, també està obrint nous camps d’investigació i, concretament, ara estudia la manera de treballar amb infants amb TDAH o dislèxia. Busquets ha aconseguit, amb el pas dels anys, desenvolupar una metodologia pròpia i, això, li ha obert moltes portes. Actualment, realitza sessions masterclass a Barcelona i a Madrid i també fa sessions online a països com Argentina. Per Busquets és important fer aquesta tasca de divulgació perquè està convençut que «una millor gestió del cos implica una millor salut».

Comentarios
Multimedia Diari