Tradició, avellana i economia a Riudoms

La Fira de l’Avellana i la dedicada a Sant Llorenç a Riudoms ressalten la figura dels pagesos i dels productes de proximitat amb un ventall d’activitats per a totes les franges d’edat

13 agosto 2017 11:13 | Actualizado a 08 noviembre 2017 13:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La 37a Fira de l’Avellana de Riudoms i la corresponent 418a Fira de Sant Llorenç han arribat aquest dissabte  12 d'agost al seu equador amb un gran volum de visitants, els quals s'han vist reflectits en cadascun dels estants del recinte firal i de les diverses activitats que s'han dut a terme al llarg del dia per a totes les franges d’edat. Un dels actes que ha acollit els pagesos més especialitzats ha estat el que s'ha dut a terme a la Llar de Jubilats de la vila, on ha vingut el doctor en Economia per la UAB Modest Guinjoan per parlar de la pagesia al segle XXI. Abans, però, el representant de l’organització d’Unió de Pagesos Carlos Vicente ha elaborat una breu però concisa presentació. 


«Els conceptes pagesia i economia han d’anar de la mà. El primer terme ha rebut escenaris complexos i diferents que no són comparables als de fa 40 anys, i ens hem hagut d’adaptar. Ara estan patint els sectors de la fruita i la llet, estem veient uns productors desprotegits i cal defensar el territori. Tot un repte», ha resumit Vicente. 

La perspectiva
L’estudiós en economia ha agafat el relleu per exposar la realitat actual. «Vinc a parlar de pagesia a pagesos i això fa respecte. El màxim que puc oferir són idees per oferir perspectiva i dir que els hàbits i la tradició a vegades no ens deixen veure les coses com realment són», ha reblat. Amb tot, Guinjoan ha establert que «la collita no espera ningú, no coneix de vacances ni de caps de setmana», sinó que és pur sacrifici i «la gent s’hi ha de dedicar. Venim d’una època en la qual l’opció de ser pagès era el principi i el final, una alternativa natural. Ara és diferent», ha corroborat. 


En un altre espai, al raval de Sant Francesc, s'ha rebut una casa pairal de Gaudí plena de gom a gom. Les agrupacions que s'han posat d’acord per poder veure l’habitatge de la família de l’arquitecte. Passadissos i escales s'han fornit de curiosos amb telèfons i càmeres per poder agafar les instantànies més peculiars. De forma simultània, també ha tingut lloc al recinte firal una cercavila infantil a càrrec del grup d’animació Els Picarols. Nens i nenes han pogut gaudir d’estones divertides i didàctiques amb el col·lectiu. 


Pel que fa a l’estructura i els estants muntats a l’aire lliure, hi hagut una oferta de productes força àmplia que ha abarcar des d’un bon àpat dolç de xurros, fins a llepolies de tota mena passant per productes de la terra com fruits secs. Però l’assumpte no ha quedat aquí, hi ha hagut un racó per als veritables protagonistes: els pagesos. S'ha plasmat a l’exposició fotogràfica ‘De pagès se n’és tota la vida’, a càrrec de l’Ajuntament de Riudoms i realitzada per la fotògrafa Alba Mariné, la qual suma el seu segon any mostrant instantànies en aquesta fira tan popular. Els actes continuaran aquest diumenge amb la coneguda cursa combinada de portadors de sacs (19.30 h), entre altres activitats. 

Comentarios
Multimedia Diari