Un futur universitari a França

L’Institut Gabriel Ferrater acull una jornada sobre orientació dels estudis universitaris a través de l’organisme Campus France

12 diciembre 2017 18:02 | Actualizado a 12 diciembre 2017 18:05
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Estudiar a França i algunes claus per dur-ho a terme. Sobre aquest tema va desenvolupar-se ahir dilluns una sessió informativa sobre orientació dels estudis universitaris a l’Institut Gabriel Ferrater de Reus. La iniciativa suposa una de les propostes de l’escola catalana per potenciar l’aprenentatge en altres llengües. Estudis com ara el  batxillerat francès donen als alumnes del centre reusenc el coneixement de quatre llengües. 

La xerrada va estar acordada entre el Departament d’Ensenyament i l’ambaixada de França a través de l’organisme Campus France, que depèn dels Ministeris d’Afers Exteriors i d’Educació de França i que s’encarrega de la promoció dels ensenyaments superiors, de les estades formatives i de la mobilitat dels estudiants a l’estranger. De fet, té dues oficines a Espanya: una a Madrid i una altra a Barcelona. 

La trobada va anar a càrrec de la interlocutora de Campus France Sarah de Figueiredo, la qual va adreçar-se especialment al professorat i a l’alumnat de Batxibac (el batxillerat francès) i als alumnes interessats en cursar estudis a França. De Figueiredo va donar diversos detalls sobre la metodologia dels estudis, procediments d’inscripció, preus de les matrícules, ajudes i beques i temes d’interès pràctic per als estudiants que pensen anar a estudiar a França.

Un dels punts més interessants  esmentats per De Figueiredo va  ser la quantitat de diferències que hi ha als sistemes educatius francès i espanyol. «Posem a disposició dels interessats un ajut personalitzat per a aquells que vulguin iniciar el seu futur universitari a França, perquè el canvi és  força gran», va admetre la conductora de la sessió. 

Una de les principals realitats   divergents són els preus. L’estat francès ajuda les famílies per finançar els estudis dels seus fills amb tarifes de pagament assequibles i la forma de triar els estudis no sempre passa per la universitat. 

Poden haver-hi formacions que no requereixin fins i tot d’una prova d’accés o una específica. Per això, un cop sabuda la branca que es vol estudiar, l’estudiant ha de mirar si la temàtica es dóna a les universitats o a les anomenades grandes écoles.

«Les enginyeries, per exemple només s’estudien a aquestes escoles especialitzades i cadascuna és referent en un camp concret. Cada any s’aconsegueixen prop de 400.000 títols d’enginyeria en més de 220 escoles. En cas de voler estudiar dret a França, veurem que no hi ha cap centre especialitzat i ho haurem de fer en una universitat», va determinar De Figueiredo. 

La doble titulació francesa i espanyola va interessar molt als assistents i es pot cursar en ambdós llocs. «Et dóna l’oportunitat de triar on treballar», va concloure De Figueiredo.  

Comentarios
Multimedia Diari