Viatge al món d'Eduard Toda

Reus enceta la celebració de l´Any Toda, on vuitanta actes estudiaran i divulgaran la figura del diplomàtic reusenc, restaurador de Poblet i Escornalbou, en el 75è aniversari de la seva mort

19 mayo 2017 19:35 | Actualizado a 21 mayo 2017 20:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Eduard Toda i Güell va ser egiptòleg, cònsol, escriptor, historiador, i defensor i gestor del patrimoni. Però malgrat la seva reconeguda trajectòria en àmbits ben diversos, a casa seva encara no se’l coneix prou.

Precisament per realçar la figura d’aquest reusenc il·lustre i polièdric, l’Ajuntament, amb el suport de la Diputació de Tarragona i el Departament de Cultura de la Generalitat, dóna ara el tret de sortida a l’Any Toda, que es compon d’un programa d’ activitats encaminades a ampliar l’estudi i el coneixement sobre la seva personalitat i trajectòria. Ho fa coincidint amb el 75è aniversari de la seva mort.

L’escenari escollit per a la presentació de la programació va ser una de les aules de l’Institut Salvador Vilaseca on, de jove, Toda va formar-se i va compartir llargues hores amb l’arquitecte Antoni Gaudí, amb qui va establir bona relació. «Ens trobem en un espai d’ensenyament i cultura per on han passat molts ciutadans. Un d’ells va ser Eduard Toda. Aquí va conèixer a Gaudí i al metge Josep Ribera», apuntava ahir l’alcalde, Carles Pellicer. Amb ells van crear una revista juvenil El Arlequín, d’on va sorgir la idea de restaurar el monestir de Poblet. «Era un visionari que va saber fer camí al servei de la cultura», subratllava Pellicer.

Exposició i documental

La programació consta d’una vintena d’actes que s’aniran succeint al llarg dels pròxims mesos i entre els quals destaca, per exemple, l’exposició ‘Eduard Toda i Güell (1855- 1941): de Reus al món’, que es podrà veure al Museu de Reus del 22 de juny al 7 de gener; o l’estrena del documental Les set vides d’Eduard Toda, realitzat per Toni Orensanz, Ramon Masip i Manuel Vinuesa.

El film repassa la vida i l’obra intel·lectual del reusenc il·lustre. També s’organitzarà un cicle de clubs de lectura a diferents biblioteques del Camp de Tarragona, dedicats a l’obra escrita i a la seva trajectòria.

L’acte inaugural de l’Any Toda serà dilluns vinent, a les set de la tarda i al Palau Bofarull, amb la conferència ‘Toda agafa la maleta: el context internacional i social on es va moure el viatger reusenc’, a càrrec d’Enric Calpena, director del programa En guàrdia de Catalunya Ràdio.

«Volem transmetre la seva imatge polièdrica, perquè era un personatge amb moltes cares i la idea és anar-les explicant totes durant l’any», va afegir el director dels Museus de Reus, Marc Ferran. De fet, Toda va ser pioner en l’àmbit de l’egiptologia. Dues píndoles del documental estan lligades a la seva feina duta a terme a Egipte.

Per la seva banda, el director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat, Jordi Agràs, va insistir en la importància de «valorar la figura d’un reusenc universal que també és un català universal».

L’Any Toda, doncs, inclou actes i referències a dos dels escenaris clau de la seva vida: Escornalbou i Poblet, que tindran especial protagonisme durant tot aquest cicle.

Agràs va manifestar la necessitat de treballar per acabar amb el fet que tant Escornalbou com Toda siguin tan desconeguts, i va posar en relleu que durant aquest any es duran a terme visites teatralitzades que ajudaran a caminar cap a aquesta direcció. I és que Toda va viure durant part de la seva vida a l’antic monestir d’Escornalbou, que havia comprat anys enrere i el va fer reconstruir com si es tractés d’un castell.

Per la seva banda, el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, el va definir com «un home de món, i per això hem d’aconseguir que el món sencer el conegui».

Poblet també va aprofitar per posar en relleu el paper de la ciutat de Reus en l’àmbit cultural, remarcant que cada població té la seva singularitat.

Comentarios
Multimedia Diari