‘Comerços aprenents’ és el nou projecte del Centre de Normalització Lingüística de Reus (CNL). Aquest forma en sessions breus, de 15 minuts, a persones d’origen estranger perquè puguin atendre als seus clients en català. La directora del CNL, Anna Saperas, explica que la idea sorgeix a escala general, una operació per tota Catalunya, amb la que tenen molt clara la necessitat de potenciar l’ús de la llengua al sector. «El projecte beneficia tant als propietaris, que poden atendre millor als seus clients, com també als catalanoparlants, que tenen el seu dret d’expressar-se en català en tots els contextos», defensa Saperas.
Amb un total de 10 sessions presencials, el curs s’imparteix al mateix local on treballen, facilitant el seu accés a persones que, a causa de la seva jornada laboral, no els podrien cursar. Respecte a aquest format comprimit, la directora afirma que respon a una necessitat dels establiments, és clau «portar-los la mateixa formació a les botigues», on dues professores de la CNL es desplacen per a impartir els cursos adaptats al seu nivell. «Solen ser entre una i tres persones per tutora, i focalitzem l’aprenentatge en aspectes molt concrets de cada tipus de comerç. D’aquesta manera, poden emprar la terminologia adequada pel pesatge, diners o productes que han de vendre».
Com a part de la difusió, els mateixos estudiants han creat uns vídeos per a promoure la participació en els cursos, tant per les persones que vulguin aprendre el català com pels compradors, als que demanen que se’ls dirigeixin en català per a potenciar el seu ús als comerços.
Fins ara a Reus s’han adherit un total de cinc negocis a la iniciativa, amb locals dedicats a la restauració, alimentació i roba. Un d’aquests casos és La Lleona, on Yeison Pérez, al capdavant del negoci, admet que «hi ha un nivell variat entre els treballadors del restaurant, i encara que tots l’entenguem, ens costa parlar-lo amb fluïdesa».
Referint-se als comensals «és clau utilitzar el català, s’hi senten molt més a gust», destacant també la bona feina de la professora, que s’ha mostrat en tot moment propera als seus alumnes i explicant, orgullós, que «està molt satisfeta del nostre progrés».
Aquesta proposta no s’aturarà durant el juliol, ja que continuaran impartint-se classes, especialment cercant casos d’establiments regentats per migrants, sempre adaptant de manera individualitzada la complexitat del curs en relació al seu nivell, com ha sigut el cas dels 13 treballadors que hi han participat. Tot i mostrar-se satisfets per l’èxit d’aquesta primera fornada, Anna Saperas fa una crida a les empreses, com també a la ciutadania per a sumar més locals, «nosaltres tenim un llistat de llocs potencials on podem oferir aquesta formació, encara que demanem a qualsevol comerç que pugui estar interessat que es posi en contacte amb la CNL», al que afegeix «també la gent pot participar de manera activa suggerint espais».
La formació més enllà del curs
Tot i que a l’agost s’aturarà l’activitat, al llarg d’aquest mes s’ofereixen sis formacions més a part de ‘Comerços aprenents’, en aquest cas de manera presencial, de dilluns a dijous, pels quals ja es troben obertes les inscripcions.