Cementiri de Reus: les dones, Laporte i la guerra carlina

Sor Lluïsa Estivill, Maria Cortina i Pepa Colomer estan enterrades a la capital del Baix Camp. El recinte també acull les despulles de milicians de la primera guerra carlina

12 enero 2019 12:21 | Actualizado a 15 febrero 2019 16:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Una visita per la part més històrica del Cementiri General de Reus mostra al públic la rellevància de les dones a la societat reusenca. Sor Lluïsa Estivill (1809-1879), una monja nascuda a Alforja, va dedicar la seva vida a l’educació dels infants més desafavorits i a cuidar dels malalts de l’hospital de Reus. La ciutat li ha dedicat un carrer, al barri Mare Molas.

El recinte funerari reusenc també guarda la sepultura de Doña Maria Cortina(1879-1954, mestra, pedagoga i directora de l’escola que, actualment, porta el seu nom i que va continuar la seva filla, Misericòrdia Marcó i Cortina. El fill d’aquesta i, per tant, nena de Maria Cortina, va arribar a ser alcalde de Reus, Anton Borrell, a qui també se li ha dedicat un carrer a la ciutat.

El Cementiri General de Reus també acull les despulles de Pepa Colomer (1913-2004), la primera dona aviadora catalana de la història i la tercera d’Espanya. Colomer va obtenir la llicència de pilot el gener del 1931, quan només tenia 18 anys, i va participar en diversos concursos d’aviació. 

Quan va esclatar la Guerra Civil Espanyola, va entrar a formar part de l’Escola de Pilots de la Generalitat de Catalunya. En acabar la guerra, Colomer es va exiliar amb el seu professor d’aviació i futur marit, Josep Maria Carreras i Dexeus, a França i posteriorment a Anglaterra. I ja no va tornar a pilotar un avió mai més.

El març de 2003, la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat de Catalunya li va voler retre un homenatge per la seva trajectòria esportiva en el món de l’aviació.

Josep Laporte Salas

El polític reusenc, Josep Laporte i Salas (1922-2005) també descansa al Cementiri General de Reus. Va estudiar medicina i va ser professor de farmacologia i amb el pas dels anys va esdevenir membre numerari de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya i, més tard, president de l’Institut d’Estudis Catalans. L’any 1996 va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi.

Laporte va ser home del president de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol. L’any 1980 va ser elegit diputat a les eleccions al Parlament de Catalunya com a independent a les llistes de CiU i va ocupar les conselleries de Salut i Seguretat Social i també la d’Ensenyament.
Els Herois del Morell i Vilallonga

La proposta històrica de Serveis Funeraris Reus i Baix Camp també acull la capella dels herois del Morell i Vilallonga, on reposen les restes dels 130 milicians reusencs que van morir l’any 1838 durant la primera guerra carlina en una acció entre els municipis del Morell i Vilallonga. La capella recull els noms de tots els caiguts.

El Cementiri General de Reus conté una ruta històrica de la qual en destaquen fins a 22 sepultures, monuments, capelles i mausoleus de reusencs que al llarg dels anys han mantingut alguna activitat destacada en la societat reusenca, catalana o espanyola. El recinte funerari també inclou una ruta en la qual destaquen panteons, mausoleus o capelles de destacat valor artístic, que recullen propostes del neoclàssic, neogòtic, del racionalisme o de l’època modernista.

Serveis Funeraris Reus i Baix Camp ofereix, cada any durant l’època de Tots Sants, una proposta lúdica i cultural que descobreix tots els secrets del cementiri. La companyia local Gata Borda escenifica, de manera teatralitzada, una ruta pels principals monuments. 

A més, a l’estiu, també es programa un concert per al record, un acte d’homenatge a totes les persones que reposen al cementiri de Reus. 

Les activitats es realitzen per posar en valor el patrimoni artístic i històric del recinte, que forma part de la Xarxa de Cementiris Significatius d’Europa i de Cementerios Vivos, descobreix-los.

Comentarios
Multimedia Diari