La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha desenvolupat un prototip d’aplicació per a telèfons mòbils que permet donar a conèixer els punts d’interès naturals, històrics i arqueològics del Parc Natural de la Serra de Montsant, al Priorat. La iniciativa ha estat impulsada per un equip d’arqueòlegs de la UAB que treballa al jaciment de la Cova del Fem, amb la voluntat de fer arribar la seva recerca a la ciutadania.
L’aplicació, anomenada ‘Divulgar el Montsant’, ja està disponible tant per a dispositius Android com iOS, i funciona sense necessitat de connexió a internet. De moment, inclou dues rutes circulars amb sortida des d’Ulldemolins —la de les Obagues i la de la Cova del Fem—, amb una trentena de punts d’interès geolocalitzats. Quan l’usuari s’hi acosta, el mòbil emet un senyal sonor i ofereix continguts multimèdia com vídeos explicatius amb arqueòlegs, imatges en 3D, vídeos 360º i altres recursos visuals.
Aquest dilluns al matí, l’eina s’ha presentat als veïns del poble. El projecte compta amb el suport d’un ajut FCRI 2024 de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, destinat a fomentar la cultura científica a Catalunya.
“No entenem la recerca sense retorn social. Els continguts que generem han de difondre’s”, ha assegurat el professor i investigador de la UAB, Antoni Palomo.
La iniciativa va néixer amb l’objectiu d’explicar les troballes del jaciment prehistòric de la Cova del Fem, però ja s’està obrint a nous usos. El director del Parc Natural de Montsant, David Iturria, ha remarcat que l’aplicació permet difondre la feina arqueològica feta a Ulldemolins i que es podria fer servir per altres àmbits del parc.
“Podem generar noves rutes i continguts vinculats a la serra. L’eina ho fa accessible a tothom”, ha destacat Iturria.
L’alcalde d’Ulldemolins, Sergi Méndez, ha posat en valor el component promocional de l’aplicació, útil per donar a conèixer els atractius del municipi. Per exemple, un dels punts de la ruta permet descobrir el Santuari de la Mare de Déu de Loreto i les seves pintures bizantines a través d’un vídeo, tot i que el temple acostuma a estar tancat.
Un model exportable
Els impulsors de l’app consideren que el projecte pot ser extrapolable a altres parcs naturals, museus o institucions. De fet, ja s’ha presentat als gestors d’altres espais naturals de Catalunya i alguns han mostrat interès. El director general de la FCRI, Miquel González, ha afirmat que projectes com aquest són una “llavor” per crear eines que connectin el coneixement científic amb la cultura i el territori.