El Grup d'Agricultors d'Alforja

La història1969-1975. Era el segon grup creat a tot l’Estat, i en un principi il·legal, com el de Mont-roig del Camp

21 enero 2021 09:10 | Actualizado a 22 enero 2021 08:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Fa uns mesos vaig publicar un llibre titulat El Grup de Pagesos Actius de Mont-roig del Camp 1968-1974. En ell especificava la il·legalitat del grup, fins que el Ministerio de Agricultura els va legalitzar l’any 1970. També era il·legal, en un principi, el grup d’Alforja creat el gener de 1969.

A Alforja, l’Agència del desaparegut Servei d’Extensió Agrària de Reus va promocionar un curset de formació agrària. Hi van assistir nombrosos agricultors, principalment productors d’avellana. Al finalitzar, es va constituir un grup de 18 pagesos. Un grup de formació continua de tipus agrari i comunitari. Estàvem en plena dictadura.

Durant uns anys es va posar en marxa un camp d’experimentació d’avellaners en secà. La planificació era feta pels tècnics i el mateix grup. D’aquesta experimentació en vam treure bastants conclusions. Hi havia 14 tires al voltant de 180 avellaners entre petits i grans i també unes quantes oliveres: en total, uns 400 m2. És admirable; totes les anotacions que es van fer, generalment per part de Josep Sánchez Moragas, estan editades en un català perfecte. Sánchez va ser president de la cooperativa i en un dels seus escrits ens diu: «La nostra professió és una cultura agrícola. Totes les cultures exigeixen uns esforços per la millora, que ens sentim endinsats. Haurem de caminar fent un gran pas en la dignificació del nostre fer quotidià. Pensant-hi bé, poc valorat fins ara, començant per nosaltres mateixos».

Sàvies paraules que escrivia Josep Sánchez en la introducció del quart any del treball de la parcel·la a finals de 1973, en plena dictadura amb bastants pagesos i ramaders al nostre país. Quants en queden ara?

A part d’aquesta parcel·la, que va donar interessants resultats, el grup va acomplir moltes més activitats. Per exemple, cada any es reunia amb els pagesos del poble i d’altres i comentava aquests resultats. Tot havent-hi un bon col·loqui. La formació contínua es feia a base de xerrades, cursets i demostracions de poda. Cada estiu el grup visitava les finques dels seus components i d’altres i es valoraven les millores, en l’aplicació de desherbants, recs per degoteig, basses de plàstic, control de plagues, etc. També alguns dels seus components participava en col·loquis que el Servei d’Extensió Agrària feia a poblacions, com el Morell, la Pobla de Mafumet o Vilallonga. La parcel·la era visitada per qualsevol agricultor. Hi havia més activitats, però es faria llarg citar-les.

Més activitats

Es van fer viatges educatius a la zona avellanera de Prades i Montblanc i una altra molt interessant a zona avellanera de Girona amb visita a una finca de 100 hectàrees d’avellaners amb un sol peu. També visites a finques del Morell i la Pobla de Mafumet.

D’aquest grup tinc fotografies, escrits, notes a la premsa, diapositives, i resums dels treballs d’experimentació, entre altres.

Un es fa gran i la meva idea és entregar-ho a l’arxiu municipal, si ho accepta l’Ajuntament d’Alforja. Vaig treballar amb el grup com un component més, braç a braç. Quan jo vaig ser substituït l’any 1973, va agafar el timó el recordat company Josep Santos.

113 grups a tot Catalunya

Tan sols assenyalar que va ser el segon grup agrari permanent creat a l’Estat, sent també un referent en la creació de nous grups, que es van anomenar SEGE.

A Catalunya n’hi havia 113 i a tot l’Estat, 1.200. Tot un mèrit. Un país el construeixen grups com aquests, sigui del tipus que siguin.

Comentarios
Multimedia Diari