«El reliquiari de Sant Pere és, des del punt de vista religiós, el més important de la Festa», explica l’historiador Ezequiel Gort. La peça, de plata i que succeeix a una d’anterior feta de fusta, alberga al seu pit «un bocí d’os cranial, que és la relíquia». Enguany es fan 325 anys des que va encarregar-se. Al voltant del reliquiari, obra de l’argenter barceloní Francesc Via, gira la celebració litúrgica.
El bust del patró es guarda durant tot l’any dins de l’altar major de la Prioral, tancat sota tres panys. Els obren les claus simbòlicament custodiades pel prior, un dels preveres de l’Arxiprestat i l’alcalde de la ciutat. «Abans, no hi havia caixes fortes i era la manera d’assegurar-se que ningú prengués el reliquiari», afegeix Gort. La talla es descobreix per Completes, durant l’ofici religiós. Al 2013 va ser restaurada «i va ser allò el que ens va permetre saber que n’hi havia una de fusta que era d’abans i que era pràcticament igual», recorda l’historiador, que especifica que «si un no se centra en els detalls, mirant-les de lluny resulta molt complicat distingir-les».
El prior de Reus, mossèn Joan Antoni Cedó, expressa que «les Completes són la introducció a la Festa» i diu que la de Sant Pere evoca «el diàleg que es produeix entre les arrels cristianes de la ciutat i la seva història», també representat en la cerimònia de les tres claus. Enguany, l’homilia de Completes la pronunciarà mossèn Pere Dalmau, rector de la parròquia de Sant Joan Baptista. El bust de Sant Pere, que ara està d’aniversari, «és el que permet que la relíquia pugui sortir en processó, la sosté», apunta el prior, que destaca que d’aquí ve bona part de la seva rellevància. El reliquiari i les maces protocol·làries que presideixen la sortida de l’Ajuntament de la capital del Baix Camp els dies de gran solemnitat estan elaborades pel mateix artista i les dues peces sortien juntes el dia de la processó abans que irrompés la pandèmia.
Unes 300 persones
El dia 28, la Vigília de Sant Pere, mossèn Dalmau presidirà el Solemne Ofici de Completes, tal com marca la tradició, amb l’antiga capa pluvial, que està reservada per a aquest acte i que va ser confeccionada i regalada a la prioral durant la primera meitat del segle XII per Marià Fortuny Madrazo, fill de l’il·lustre pintor reusenc Marià Fortuny. Durant la celebració es podran escoltar els Goigs de Sant Pere, amb l’acompanyament musical de l’orgue de la prioral.
La Professó tornarà a transcórrer per l’interior de la prioral per la normativa anticovidL’endemà, Sant Pere, a la prioral tindrà lloc el Solemne Ofici Concelebrat, presidit per l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, i amb l’acompanyament musical de l’Orfeó Reusenc i, de nou, l’orgue de la prioral. Seguidament s’iniciarà la Professó Solemne, amb la imatge de Sant Pere, que recorrerà la nau central portada pels Cavallers del Sant Sepulcre i al ritme d’una formació tradicional i l’orgue i de l’Escolania, Cor Jove i Capella de Cantors del Sant Crist de la Sang. Durant la processó es podrà sentir repic de les campanes amb el Toc General. Quan la imatge de Sant Pere arribi a l’altar major, es procedirà a desar-la de l’urna, un altre cop, tancada amb els tres panys fins d’aquí a dotze mesos.
Per tant, per aquesta Festa Major de Sant Pere, la Professó tornarà a transcórrer per l’interior del temple i el bust «farà com l’any passat: arribarà a la porta, girarà i tornarà cap a dins», afegeix el prior, que destaca que «no és que no hi hagi Professó de Sant Pere sinó que es fa a dins perquè la Covid-19 ha impedit que vagi per la ciutat». Aquest cop, les entrades per accedir a la prioral i poder assistir, així, a aquesta Professó interior «es van posar a disposició de la ciutadania a través del mateix lloc on web on s’ha pogut reservar lloc per acudir a la resta d’actes de la programació que comptaven amb aforament limitat pel coronavirus». Han estat prop de 300 les que s’han habilitat.