Ha arribat la primavera, i el maig queda plantat tot i les roses lluents que engalanen carrers i places;l’arbre de maig es reafirma com a expressió genuïna de la cultura popular reusenca
L’acte ha començat divendres al vespre a l’Institut Escola Pi del Burgar, d’on el pi ha començat la seva cercavila acompanyat per la música de l’Aula de Sons. El trasllat, que ha comptat amb la participació del Club Voleibol Reus, els Campaners de Reus i l’Associació Supera’t, ha culmintr a la plaça de la Patacada, on s’ha plantart l’arbre seguit pel pregó a càrrec d’Antoni Veciana. La vetllada ha continuat amb una nit de glosa i cançó improvisada, en un ambient festiu i participatiu que caracteritza la festa.
El moment central de la ha estat la presentació oficial del Ball del Saurí, una dansa tradicional documentada per última vegada l’any 1833 durant les festes de coronació d’Isabel II. La recuperació del ball s’ha dut a terme a partir de materials trobats al Costumari Català de Joan Amades, on es conserva una partitura, una descripció del vestuari i una referència coreogràfica.
La música ha estat adaptada pel compositor Adrià Ortiz a partir de la versió més específica de Reus, en compàs ternari, amb una primera part de jota o bals i una segona més animada en forma de galop. La coreografia ha anat a càrrec de Dèlia Bros, i ha estat interpretada per vuit dansaires que, segons la descripció original, dansen amb bastons llargs d’avellaner, mentre que els personatges centrals, el saurí i el diable, simbolitzen respectivament la fertilitat agrària i les forces que la desafien. El saurí, duent una forca de fusta d’avellaner, mentre que el diable porta dues garlandes seques, un fuet i una bufa. Els dansaires porten faldallins, sacs d’avellanes, mitges curtes i picarols de coure que recorden la fruita seca. L’avellaner, en paraules de la balladora Clara Piñol, aporta al ball un component “romàntic” vinculat als rituals agraris del Camp de Tarragona i el Baix Camp.
Durant el pregó i els parlaments dels membres de la Coordinadora de Danses Tradicionals de Reus, s’ha reivindictr la cultura popular com a expressió viva i comunitària, allunyada de l’espectacularització. La Coordinadora, que ja va impulsar la recuperació del Ball de Gitanes, la Festa de l’Arbre de Maig i darrerament el Ball Parlat de la Rosaura, consolida així un nou pas en la seva tasca de revitalització de la dansa tradicional local.
La reintroducció del Ball del Saurí suposa una contribució rellevant al patrimoni immaterial de la ciutat i reforça la Festa de l’Arbre de Maig com un espai festiu arrelat, simbòlic i transformador.