El sol travessa els finestrals del campanar de Reus amb dificultat

Desenes de persones es concentren al carrer del Vidre per seguir un fenomen que ja és un clàssic. Es va servir coca de sucre i moscatell

21 diciembre 2019 19:00 | Actualizado a 03 enero 2020 18:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Desenes de persones s'han reunit aquest dissabte al matí al carrer del Vidre de Reus per observar un fenomen que els darrers anys s’ha convertit en tota una tradició a la ciutat. Es tracta de captar el precís instant en què el sol traspassa els finestrals del campanar de la Prioral de Sant Pere coincidint amb el solstici d’hivern (21 de desembre).

Per tot plegat, minuts abans de les 10 del matí i acompanyats per una temperatura força agradable per aquesta època de l’any, un gran nombre de reusencs s’amuntonava a la part inferior del carrer preparats amb les seves càmeres de fotos i telèfons mòbils a les mans per immortalitzar el moment. Just davant, a la plaça del Mercadal, les parades del mercat nadalenc encara tancades.

Però enguany, i diferència de l’any passat, l’espectacle no ha estat complet del tot, ja que un gran núvol situat just darrere el campanar ha jugat una mala passada i va fer que el fenomen s’observés amb dificultats. Però això no ha privat tant a grans com a petits que seguien l’acte que captessin amb els seus mòbils aquest moment místic que només es pot viure a Reus una vegada a l’any i que dona la benvinguda al Nadal.

Una altra part de la tradició és que, en passar el sol, al costat del Gaudí Centre, l’Institut Municipal Reus Cultura habiliti una taula amb coca de sucre i gots de moscatell per a tothom qui en vulgui. I ahir no va ser una excepció, encapçalats per l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, i altres membres del govern municipal que no es van voler perdre l’espectacle. Es desconeix si la possibilitat de poder observar el sol a través dels finestrals del campanar de la Prioral de Sant Pere va ser totalment intencionada pels constructors del temple o va ser pura casualitat. Sigui quina sigui la raó, gràcies a aquesta perspectiva, un dia a l’any, tothom que ho vol és enlluernat pels rajos del sol que travessen la Prioral.

Placa commemorativa

L’interès que ha despertat aquest fenomen en els darrers temps va quedar immortalitzat per sempre ara farà just un any quan l’alcalde Pellicer va descobrir, al mateix carrer del Vidre, una placa commemorativa de l’esdeveniment.

En ella si pot llegir el següent missatge: «Coincidint amb el solstici d’hivern, cada 21 de desembre al voltant de les 10 del matí des del carrer del Vidre es pot veure la llum del sol travessant els finestrals del campanar de la Prioral de Sant Pere».

Malgrat haver superat ja el solstici d’hivern, tots aquells despistats o els ciutadans que vulguin reviure el fenomen podria ser que avui diumenge tinguin una darrera oportunitat.

Comentarios
Multimedia Diari