Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Els Mercats de Reus reten homenatge a Joaquim Mallafrè

Un mural al Mercat Central recorda al filòleg i traductor reusenc, traspassat el passat 22 de febrer

10 junio 2024 13:39 | Actualizado a 10 junio 2024 13:48
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un plafó a l’interior del Mercat Central de Reus ret homenatge, des d’aquest dilluns, 10 de juny, al filòleg i traductor reusenc Joaquim Mallafrè i Gavaldà, que va traspassar el passat 22 de febrer. Així, els Mercats de Reus se sumen als actes de reconeixement a Mallafrè, que sovintejava aquests espais per escoltar i recollir l’accent i les paraules de la gent, tal com ha recordat el regidor de Promoció Econòmica, Innovació i Coneixement, Josep Baiges.

El mural conté una imatge del filòleg acompanyat de dues frases: «Al mercat dels dilluns de Reus, malgrat l’oficialitat d’una altra llengua, no se sentien gairebé altres paraules i expressions que les que deien els homes i dones que hi venien: del Camp, la Conca de Barberà, el Priorat, la Ribera, el Montsià, les Garrigues, el Segrià i tot...», va deixar escrit a Llengua de tribu i llengua de polis: bases d’una traducció literària. El mural també fa memòria d’una altra cita, extreta d’Uns i altres: literatura i traducció: «Traduint Fielding i Sterne, o Joyce i Beckett, se m’insinuaven solucions sentides al germà gran, al mercat de Reus dels dilluns, punt de confluència de girs dialectals, de partides de billar i d’argots de gitanos».

«Estem aclaparats», ha exclamat Carme Buixeda, viuda de Joaquim Mallafrè, davant d’un nou homenatge. I ha recordat que «moltes paraules que hi ha al diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans, en Joaquim les havia tret de tots vosaltres».

Durant l’acte, el regidor de Cultura, Daniel Recasens, ha recalcat la importància de mantenir present grans figues a través d’homenatges que «ens permeten retenir-les amb nosaltres encara una mica més». També el president del Centre de Lectura de Reus, Lluís Miquel Pérez, ha dedicat unes paraules a Mallafrè, recordant que el Centre de Lectura «era la seva segona casa». A l’homenatge també han estat presents Lluís Salvat, president dels marxants; Ildefons Vidal, president dels paradistes del Mercat Central de Reus; i familiars i amics de Joaquim Mallafrè.

Al final de l’acte, s’ha fet la descoberta del plafó i s’han repartit entre els assistents postals que reprodueixen el mural.

Comentarios
Multimedia Diari