Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Entre la iaia Mercè i la protecció divina

Matriarcat. Sandra Guaita dedica la fita històrica a la seva àvia i Vox s’encomana a la Mare de Déu de Misericòrdia

17 junio 2023 21:59 | Actualizado a 18 junio 2023 06:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

A la manera de Messi, que dedica els seus gols a l’àvia Celia, Sandra Guaita va voler dedicar el moment històric de presa de possessió de la primera alcaldessa de Reus a la seva iaia Mercè. Així, una senyora d’una generació de dones que prou feina tenien per tirar endavant la casa i la família i per a les quals fites d’aquest tipus constituïen una llunyana utopia, ha protagonitzat l’instant més emotiu del dia en què s’ha fet realitat.

El record a Mercè Ruiz Puyol, que així es deia l’al·ludida, ha fet tremolar la veu de Guaita en les seves primeres paraules com a alcaldessa, adreçades a tota la seva família en agraïment al suport rebut. Com un dels principals responsables d’haver-la encoratjat a disputar la carrera per l’alcaldia ha citat la seva parella, que, curiosament, havia estat cap de gabinet de l’alcalde de Tarragona i ara és l’home de confiança –en el sentit més personal– de l’alcaldessa de Reus.

Uniformada amb el vermell fetitxe que l’ha caracteritzaa des que va assumir el lideratge de la llista electoral del PSC, Sandra Guaita ha volgut reconèixer també la tasca dels sis alcaldes masculins que l’han precedit des del 1979. La xifra crida l’atenció perquè habitualment se’n citen cinc i s’exclou Joan Maria Roig, l’alcalde que només ho va ser durant unes hores arran del turbulent relleu de Josep Borrell, mort en accident de cotxe.

La resta de regidors també han fet al·lusions i homenatges varis en la presa de possessió o durant els discursos dels portaveus. Els més trencadors envers l’escoltat durant les darreres dècades han estat els de Vox, amb juraments per Reus, Catalunya i Espanya. En aquest sentit, ha resultat xocant que el regidor Jesús Ruiz, que estudia Ciències Religioses, hagi promès, i no jurat, el càrrec. Potser ha estat un lapsus, perquè després ha demanat a Déu que beneeixi la ciutat i el país. Arnau Martí (CUP), que formava la mesa d’edat com a regidor més jove i donava la medalla als regidors en prendre possessió, ha delegat aquesta tasca en Carles Prats quan se li han atansat els tres representants de la ultradreta.

De la resta, el toc més personal l’ha posat Josep Baiges (PSC), emprant la lletra d’una sardana escrita pel seu pare.

Malgrat alguns crits i exhibició de pancartes entre algunes persones del públic durant les intervencions de Vox, el fair play parlamentari ha presidit la sessió i tot el ple posat en peu ha ovacionat Sandra Guaita en el moment de ser proclamada alcaldessa i en acabar el seu discurs.

En les intervencions dels portaveus dels grups municipals, la més bel·ligerant ha estat Mònica Pàmies (CUP), que s’ha dedicat especialment a estomacar Ara Reus. Per contra, Julio Pardo (Vox) ha demanat a la Mare de Déu de Misericòrdia que els atorgui llum i força en la seva tasca, tot recordant la fe que li tenia el general Prim. Un Prim que, com sempre, s’ho mirava tot plegat des de la presidència del saló de plens.

Comentarios
Multimedia Diari