Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Escoles de Reus obren els seus patis els dissabtes al matí amb propostes educatives

En el marc del projecte Patis Oberts, Prat de la Riba i la Font del Lleó acullen infants per alliberar de forma puntual a les famílies

17 octubre 2023 20:07 | Actualizado a 18 octubre 2023 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

És dissabte al matí i l’Ignacio, la Marina i la Salma juguen al pati de l’escola Prat de la Riba amb altres infants a la bomba, passant-se una pilota a tota velocitat abans que ‘exploti’. «És dels jocs que més m’agrada i també quan fem el pilla-pilla», diu l’Ignacio. Són nens i nenes que gaudeixen de Patis Oberts Dinamitzats, un servei gratuït de l’Ajuntament de Reus per a infants de 3 a 16 anys. Es presta cada dissabte al matí (de 09.30 a 13.30 h) a l’escola Prat de la Riba i al Centre d’Educació Especial la Font del Lleó i s’amplia a altres centres per Nadal i Setmana Santa.

L’objectiu és oferir a les famílies un espai on, de forma puntual, poder deixar els seus fills i, així, alliberar temps. La regidora d’Educació i Ciutadania, Pilar López, subratlla que és un servei puntual: cada nen pot participar un màxim de 8 hores mensuals amb l’objectiu de «donar possibilitats a tothom d’accedir al servei» i, alhora, defugir de convertir-se en una opció fixa de ‘guarderia’. A més, és obert a totes les famílies, i no només a les de Reus. També hi tenen cabuda infants d’educació especial, a la Font del Lleó.

«La idea és obrir els patis, que són un espai públic dotat amb activitats pedagògiques, a la ciutadania més enllà de l’horari escolar», remarca Roser Palomar, des de la regidoria d’Educació. En aquests espais, els petits hi troben tot tipus de propostes de la mà d’un grup de monitors: des d’activitats de lleure dirigides, a joguines o llibres. «Ens ho passem molt bé, juguem i fem molts amics», expliquen la Marina, l’Ignacio i la Salma. Els tres han repetit l’experiència i diuen que els agradaria tornar-hi.

En el que va de 2023, ja han participat 877 infants (290 nenes i 587 nens), arribant a pràcticament un centenar de famílies i l’objectiu de seguir sumant de noves, tal com indica la regidora Pilar López. «Els nens gaudeixen i per a les famílies és un descans. Es tracta de poder-les alliberar i que tinguin temps», afegeix. Els interessats a accedir al servei poden inscriure’s a través de la plataforma inscripcions.reus.cat.

Pràcticament dos anys

Patis Oberts es va encetar fa pràcticament dos anys, durant el Nadal 2021-22, en el marc del programa Temps per Cures, que engloba diferents serveis dirigits a infants de 0 a 16 anys. L’objectiu és «alliberar temps a les famílies i consolidar el dret a les cures dels infants», relata Raquel de la Iglesia, tècnica referent de Temps per Cures. El programa és gestionat per la regidoria d’Educació i Ciutadania de l’Ajuntament, amb la implicació transversal d’altres regidories. Està impulsat pel Departament d’Igualtat i Feminisme de la Generalitat i finançat pel projecte Corresponsables del Ministeri d’Igualtat.

És en aquest context que va néixer el projecte de Patis Oberts. Durant el Nadal 2021-2022 es va treballar a Prat de la Riba, la Font del Lleó, Marià Fortuny, Joan Rebull i Rubió i Ors. A partir d’aquí, es va decidir mantenir obert cada dissabte Prat de la Riba i la Font del Lleó i, aquest Nadal, es reforçarà amb Rubió i Ors.

Temps per cures

El programa Temps per Cures té l’objectiu de facilitar la consolidació del dret dels menors de 16 anys a ser cuidats, garantir el dret a totes les persones a cuidar, a més de generar qualitat en el sector de les cures. En aquest marc, a Reus hi ha diferents serveis:

- Espai Jove, per a infants d’11 a 16 anys: al Centre Cívic Llevant i Migjorn els dilluns i dimecres a les 16.30 h.

- Servei Puntual de Suport, Acompanyament i Cura en l’àmbit familiar, de 0 a 16 anys. És un servei itinerant que es presta de dilluns a dijous de 08 a 13 h i de 15.30 a 18 h, i els divendres pel matí.

- Minuts Menuts, per a infants de 16 setmanes a 5 anys: al Centre Cívic del Carme, de dilluns a divendres de 9 a 13 h.

- Espai de Joc, de 4 a 8 anys: al Centre Cívic Ponent, de dilluns a dijous de 17 a 19 h.

- ABC D Jocs, de 6 a 12 anys: a la Biblioteca Pere Anguera, els dilluns de 17.30 a 19.30 h.

- Casal d’Estiu Primera Infància (fets aquest mes de juliol i agost), per a infants de 16 setmanes a 3 anys i germans d’aquests fins a 6 anys: a l’Escola Bressol l’Olivera.

Comentarios
Multimedia Diari