«Esperem que l’any vinent la Tronada de Sant Pere peti tres cops més fort»

Festa Major de Sant Pere. Reus acull els actes de vigília, com ara la passada de grups festius al Parc de la Festa i el Solemne Ofici de Completes a la Prioral

29 junio 2021 05:18 | Actualizado a 29 junio 2021 11:01
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Durant pràcticament hora i mitja, ahir al vespre, el Seguici de Reus va traslladar al Carrer de la Festa el lluïment d’un Sant Pere que, enguany, tampoc s’ha pogut viure amb normalitat. A estones, però, l’ambient d’alegria i eufòria, que va generar-se dins l’envelat, gairebé va fer oblidar aquesta adaptació necessària. I això que, malgrat que les entrades s’havien exhaurit dies enrere, el recinte encara va quedar-se amb algunes localitats buides. 

El Ball de Diables va encarregar-se d’obrir la passada de grups festius al punt de les 19 hores, succeït per la Víbria i el Drac. Al desenllaç de les actuacions, el públic va cantar l’aniversari feliç a l’Àliga pels 25 anys de la seva recuperació. La bèstia, per la seva banda, va tornar el gest amb una salutació emocionada a la ciutadania. Els Xiquets de Reus, que enguany en fan 40, van aixecar tres pilars de quatre en fins a dues tongades i van quallar, així, un retorn que va resultar d’allò més ovacionat. Tampoc no va faltar el masclet: al final, entre els assistents, van sortejar-se diverses bótes.   

Els grups festius van haver d’ajustar específicament els seus balls a una durada màxima d’uns 40 segons i van reformular-los per tal d’avançar àgilment a través del Carrer de la Festa. Entre mascaretes, gels i distància, van fer saltar més d’un cop els espectadors dels seus seients i van aconseguir, tot i els inconvenients que la situació generava, donar vida a la Festa Major.  

Un dels primers elements a desplegar Sant Pere al Carrer de la Festa va ser el Basilisc, que va irrompre amb el seu ritme engrescador. El Lleó, sempre un dels més estimats, va fer les delícies dels petits igual que els Nanos, que no es van deixar de correspondre un sol dels infants que els esperaven a primera fila. La particularitat de la passada va propiciar que hi participés, també, el Bou de Reus, de manera excepcional. La Mulassa, els Gegants i el Carrasclet van donar continuïtat, més endavant, a una tarda  per a molts esperada; i més encara després que el passat 2020, la Covid-19 obligués la ciutadania a renunciar a la presencialitat de la Festa Major.

Debut del Ball de Sederes 

El Carrer de la Festa també va acollir ahir una estrena. El Ball de Sederes hi va realitzar la seva posada de llarg com a nou ball del Seguici Festiu de Reus. La dansa, que ha estat creada de zero i s’havia presentat en societat dies enrere, homenatja les persones treballadores de les indústries sederes de Reus a principis del segle XX. Les seves integrants fan servir cordes per simular els fils i la música que les acompanya és pròpia i ha estat creada per Jaume Quartero i Òscar Prats, interpretada pel grup Staccato. Després del Ball de Sederes van venir el de Pastorets, Galeres, Cavallets, Cercolets, Prims, Valencians, els Bastoners de Santa Llúcia, el Ball de Mossèn Joan de Vic, el de Gitanes o els Bastoners de l’Orfeó Reusenc. 

Hi havia moltes ganes de celebrar i el públic que, majoritàriament estava format per famílies, va poder recuperar sensacions que feia gairebé dos anys que no gaudia. També els grups festius van poder viure de nou, encara que condicionats pel virus, una tornada al carrer que s’espera que aviat pugui ser del tot plena. Avui hi haurà noves oportunitats per gaudir de Sant Pere, amb les altres tres passades programades al Carrer de la Festa i que es duran a terme al llarg del dia.

Una mica més tard, pels volts de les 21.15 hores, la ciutadania reusenca i les autoritats corresponents van esperar, davant la Prioral de Sant Pere, a què l’encesa de la Teiera es fes efectiva. Aquest antic costum ha perdurat fins a l’actualitat i va esdevenir, com és habitual, una atracció per a tota persona allà present, disposada a immortalitzar-ho tot amb una instantània. El foc va donar el tret de sortida perquè els assistents entressin al temple amb l’objectiu de veure el Solemne Ofici de Completes. L’acte, presidit pel rector de la parròquia de Sant Joan Baptista de la ciutat, Mossèn Pere Dalmau, va lluir, com és també habitual en aquest vespre assenyalat, l’antiga capa pluvial.

Un cop asseguts tots i totes, es va poder veure tot de ventalls onejant i telèfons mòbils preparats per captar tota mena de canvis en la successió de l’acte. Entitats locals, membres de confraries de la ciutat i autoritats van restar en absolut silenci mentre es va procedir a obrir l’arca de l’altar major, on s’acostuma a guardar el bust reliquiari de la imatge de Sant Pere, sota tres panys. Les claus de l’urna, custodiades pel prior, l’alcalde i un dels Preveres de l’Arxiprestat, van ser un cop més emprades per alliberar el sant. «325 anys en fa la imatge del bust reliquiari de Sant Pere. Esperem, d’altra banda, que l’any que ve la Tronada s’escolti tres cops més fort. La pandèmia no ha fet callar les campanes», va dir Mossèn Dalmau.  

Durant la celebració, els assistents a l’acte van poder escoltar els Goigs de Sant Pere, els quals van anar acompanyats de la música de l’orgue de la Prioral. Tot seguit, es va deixar sentir el Toc General. 

Comentarios
Multimedia Diari