L’Eric i l’Edgar han trobat una vocació i, sobretot, han recuperat la motivació per fer allò que els agrada gràcies al projecte Techtalent. Després d’una primera edició d’èxit el 2024, amb històries de superació com la seva, l’Institut de Formació Mas Carandell i Tarragona Impulsa llancen la segona edició d’aquesta iniciativa. Techtalent ofereix formació tecnològica a una trentena de joves d’entre 18 i 29 anys del Camp de Tarragona, obrint-los noves oportunitats laborals en un sector en creixement.
El projecte té com a objectiu impulsar la inserció professional en un sector tan demandat de talent com és la programació.L’itinerari planteja una àmplia formació presencial, de la mà del Clúster TIC Catalunya Sud, de 578 hores, en les quals, a més del desenvolupament de competències en programació, es treballaran diferents habilitats personals clau en el món laboral. També es donarà suport als alumnes amb programes de visites a empreses del sector, tutories i intermediació per poder orientar-los de cara a sortides professionals o a continuar els estudis en l’àmbit.
La meta no és altra que oferir oportunitats de futur als 30 joves. 15 de les places són a Reus, 15 a Tarragona. Cal afegir que la prioritat en la selecció de candidats la tenen aquells en situació d’atur o sense estudis mitjans. Una mostra de l’èxit de Techtalent són les portes que ha obert als participants de la primera edició.
Un exemple és el cas d’Eric Sanz, de 29 anys: fa poc més d’un any es va quedar aturat i va decidir aprofitar per estudiar alguna cosa diferent, així que es va inscriure al programa. «Mai abans havia treballat en programació, sempre m’ha interessat -explica-però si no fos pel curs, no m’hauria atrevit mai a aprendre». Sanz assegura que en només sis mesos de formació (de febrer a agost), va poder aprendre des de zero tots els coneixements bàsics més importants que l’han «catapultat» al món professional de la programació.
Oportunitats, futur i feina
Avui, ni mig any després, està treballant a l’empresa tarragonina ‘Camiseta Fútbol Sorpresa’ en programació i bases de dades. «Abans d’acabar el curs ja estava enviant currículums i, en pocs dies, vaig estar fent proves i ara soc fix», explica, satisfet. Això no ha acabat aquí per a ell, perquè ja està buscant cursos per seguir ampliant la seva formació mentre treballa.
El programa no només és una via d’entrada al món laboral. Com demostra Edgar Amaya, de 20 anys, també ofereix oportunitats per a la inserció educativa. «Sempre he volgut dedicar-me a la informàtica, però amb el cicle mitjà i superior vaig quedar força desil·lusionat i vaig perdre la motivació», explica Edgar. Després del programa tot va canviar per a ell, li van oferir un enfocament molt més orientat al sector empresarial actual i es va animar a seguir aprenent. Es va apuntar a un cicle superior orientat a la ciberseguretat: «He recuperat la il·lusió i estic fent el que m’agrada». Ara, Amaya ja no es planteja si val la pena seguir endavant, sinó si, un cop acabat el cicle, estudiar una enginyeria o fer el pas al món laboral.
Amaya i Sanz coincideixen que és una oportunitat única i que obre moltes portes als joves com ells que no haurien de desaprofitar. Eric ho té clar si es tornés a veure en la mateixa situació: «Animaria tota la gent jove que no ho tingui clar a què no s’ho pensin i s’inscriguin. La programació és una professió amb moltíssim futur; les empreses busquen talent, sobretot de gent jove i novells».