El Centre d’Estudis Vila-secans Maria Elena Maseras i el grup de recerca ISOCAC de la URV, amb el suport econòmic de la Diputació de Tarragona, l’Institut Ramon Muntaner i la Fundació Mútua Catalana, són els promotors i organitzadors de l’exposició ‘Ruixats de foc: els bombardeigs a les comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre’, que el Centre d’Estudis Riudomencs Arnau de Palomar (CERAP) inaugura aquest divendres 18 de maig a les 19.30 hores. La conferència inaugural anirà a càrrec de l’historiador Ramon Arnabat, un dels comissaris de l’exposició.
L'exposició vol, segons els organitzadors, «promoure un millor coneixement i una millor comprensió històrica dels bombardejos aeris a la població civil durant la Guerra Civil i contribuir a la recuperació de la memòria històrica, així com al reconeixement moral de les víctimes d’aquests bombardejos».
En l'exposició s'expliquen, a través d'una vintena de plafons, tots els aspectes relacionats amb aquests bombardejos aeris a la població civil, una tàctica militar que es va implantar per primer cop a la Guerra Civil espanyola i que sols entre les comarques tarragonines i ebrenques va provocar unes mil tres-centes víctimes.
S'hi parla de l’aviació i dels avions, de les estratègies i tàctiques dels atacants i de les que van prendre les diferents ciutats bombardejades per defensar-se i que han deixat abundant patrimoni material i immaterial, com puguin ser els refugis antiaeris, així com es fa l'anàlisi i descripció de diferents fets a cadascuna de les comarques estudiades.
L’exposició es podrà visitar fins al 8 de juny a la sala d’exposicions de la Casa de Cultura Antoni Gaudí (entrada pel CERAP).