Josep Piqué, un creador artístic sense fronteres

La Fundació d’art Josep Piqué Iserte, de Montbrió del Camp, promociona, cataloga i difon la tasca i personalitat de l’artista

05 abril 2022 17:50 | Actualizado a 06 abril 2022 05:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Difondre l’obra i mantenir viu el record de l’artista montbrionenc Josep Piqué (1913-2012). Sota aquestes idees, treballen la presidenta de la Fundació Josep Piqué Iserte-PiquéArt, Assumpta Piqué, la vicepresidenta Maria Franquès i la coordinadora Carme Puyol. Descriuen Piqué, arquitecte de professió, com a un «apassionat de l’art i admirador de les avantguardes europees», que «va experimentar amb la pintura, el collage, el gravat i l’escultura –treballada en ferro, bronze i acer–, sense oblidar la música i el disseny (mobles, tapissos, joieria, grafisme...)», diuen. No va deixar de crear mai, «ni tan sols quan la seva visió es va veure afectada, als inicis de la dècada dels 90», completen.

Divulguen tot plegat mitjançant exposicions, rutes, activitats i marxandatge assequible. Treballen, també, en la creació de sinergies amb altres entitats. L’art de Piqué era «figuratiu, però no mimètic», podia «representar paisatges i animals, sobretot ocells», però s’identificaven «d’una forma inequívoca». El seu lema era: «L’art ha d’al·ludir la realitat, però no ha d’imitar-la. És en l’al·lusió que es manifesta l’artista». La Fundació dona a conèixer un creador «polièdric» que, fins i tot, va crear una tècnica pròpia, la piquégrafia: «Mètode creatiu en què hi havia una part seriada, però amb un acabat personalitzat».

Catalogar l’obra els ha permès aprofundir en la seva personalitat artística i iniciar un registre en fitxes. «La Covid va entorpir el desenvolupament de molts projectes, però aquests tres anys n’hem muntat diversos, d’expositius», indiquen. La mostra Josep Piqué, plural (2021) a la galeria d’art reusenca Antoni Pinyol i la participació en edicions del Montbriart són alguns exemples. «Montbrió i Reus van esdevenir espais de referència en el seu art», destaquen. De fet, Piqué va formar part del col·lectiu artístic reusenc –liderat per Ramon Ferran– Artistes Reusencs d’Ara. «Amb diferents estils, els integrants volien trencar amb el conservadorisme», assenyalen.

Fins ara, han editat el CD Divertiment –peces per a piano composades per Piqué i interpretades per Montserrat Blay en un enregistrament de 2018–, han instituït el Premi-Beca de Música Josep Piqué per a joves de conservatoris de la demarcació, que es convocarà la primavera del 2023, i tenen la Ruta per l’Univers Creatiu de Josep Piqué a Montbrió, «un itinerari que permet descobrir obres seves a la vila, així com la visita a la seva casa-taller», resumeixen.

Comentarios
Multimedia Diari