Justícia admet 'disfuncions' als jutjats pels condemnats a treballs comunitaris

Un nou protocol definirà les tasques de les persones que compleixen aquestes penes als edificis judicials

| Actualizado a 22 mayo 2017 18:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Departament de Justícia està redactant un nou protocol per definir les tasques i les competències dels condemnats a treballs comunitaris que compleixen la seva pena als jutjats.

El Departament admet que, de forma puntual, s’han produït «petites disfuncions» als jutjats de Reus i El Vendrell, però insisteix que han estat «involuntàries» i motivades, precisament, per la falta de normativa.

El director general de Modernització de l’Administració de Justícia, Xavier Fabregat, ha assegurat que s’està elaborant aquest nou protocol perquè «no es torni a produir» cap disfunció.

L’objectiu, segons ha assenyalat, és definir unes funcions concretes per tal de complir la pena, que garanteixin que «no actuïn en cap procediment judicial, ni tinguin accés a informació vinculada a cap procés».

Fabregat ha admès que «en algun lloc hi ha hagut alguna disfunció, però ha estat involuntària, com ara fer fotocòpies d’un procediment judicial, una tasca que evidentment no els correspon».

El sindicat UGT ha recordat que les oficines judicials tramiten expedients que contenen dades de caràcter confidencial i privades o informes de tota mena, «els quals no haurien d’estar a l’abast de cap persona aliena a l’oficina judicial que correspongui».

Segons el sindicat, aquesta pràctica podria estar vulnerant, de forma sistemàtica, la llei de protecció de dades. La UGT considera que aquestes persones que han estat condemnades a fer treballs en benefici de la comunitat poden estar assignades a altres tasques «més profitoses per a la societat i per a ells mateixos».

Per això, des del sindicat han instat el Departament a retirar aquestes persones de les oficines judicials i que les dotin del corresponent personal funcionar, titular o interí, en plantilla o de reforç per tal de poder acomplir correctament, en temps i forma, les tasques encomanades.

«No és acceptable que s’ocupin llocs de treball amb persones, no remunerades, que estan complint una pena que consisteix en treballs comunitaris», assenyala el sindicat.

Comentarios
Multimedia Diari