La producció d'avellanes ha estat 'nefasta' a Catalunya i es preveu una collita d'unes 5.000 tones

La campanya turca serà superior, però no compensarà la reducció de la producció europea

30 septiembre 2021 17:05 | Actualizado a 30 septiembre 2021 17:09
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La producció d'avellanes a Catalunya ha estat "nefasta" per segon any consecutiu i es xifrarà al voltant d'unes 5.000 tones closca, segons dades de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC). L'entitat ha participat aquest dijous en la reunió bilateral anual entre la Unió Europea i Turquia sobre l'avellana, que enguany s'ha celebrat via telemàtica. En el marc de la trobada, el govern turc calcula que produirà 700.000 tones aquesta campanya. Es tracta d'un 5% més que a l'anterior collita, però molt lluny del rècord de 800.000 tones del 2008. Aquest increment és d'unes 35.000 tones, el qual, apunten, no compensarà la disminució d'unes 90.000 tones globalment en els països europeus.

Segons dades de la FCAC, Itàlia, principal país productor, patiria una reducció del 66% de la collita i França del 7%. Ambdós casos fruit de les gelades de l'abril. Davant d'això, la producció europea pot disminuir unes 90.600 tones, xifra que representa un 61%. Globalment l'oferta mundial d'avellana també es reduirà en un 2%.

En el cas de la producció catalana, es xifra al voltant de les 5.000 tones closca. Es tracta d'una collita similar a la de l'any passat o fins i tot lleugerament inferior quan, habitualment, hauria de ser de l'ordre de 10.000 o 12.000 tones.

Durant la reunió, també s'ha aconseguit que la Comissió Europea implanti a mitjà termini un sistema de cooperació entre Turquia i els països productors europeus per pal·liar i mirar d'identificar de manera conjunta estratègies de control eficaces per a noves plagues compartides, com el bernat marbrejat (Halyomorpha halys) i altres insectes.

Comentarios
Multimedia Diari