L'escola de Reus on va morir un nen no va rebre cap avís per forts vents perquè el protocol no ho preveu

El CECAT només adverteix Ensenyament quan s'activa el pla Procicat en situació d'alerta o d'emergència, però no en fase de prealerta

19 mayo 2017 22:47 | Actualizado a 22 mayo 2017 18:14
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L'escola de Reus on va morir un nen en caure-li la branca d'un arbre a sobre no va rebre cap avís per forts vents perquè el protocol no ho preveu. Protecció Civil va emetre divendres un avís de prealerta del pla Procicat per fortes ratxes de 90 km/h al Baix Camp que van rebre els ajuntaments, però no el Departament d'Ensenyament, segons ha confirmat a l'ACN la directora territorial Maria Àngels Gonzàlez. Segons els protocols del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT), només s'adverteix els centres educatius en fase d'alerta o emergència. Mentre, els Mossos investiguen els diversos factors, com ara el vent o l'estat de poda dels arbres, que poguessin desencadenar aquest tràgic accident.

Els protocols del CECAT indiquen que només s'informi els ajuntaments quan hi ha situació de prealerta -que ve marcada en part, per la baixa probabilitat que se superin els 90 km/h en base a la predicció del Servei Meteorològic de Catalunya; de fet, les dades oficials de les estacions de la zona confirmen, segons fonts de Protecció Civil, que efectivament no es van superar. Així, divendres l'avís es va fer arribar a l'Ajuntament de Reus i a la resta de municipis afectats, però no al Departament d'Ensenyament, que només el rep quan s'activa el pla Procicat -ja sigui en fase d'alerta o emergència. "Pertoca als municipis, doncs, establir les infraestructures, institucions, etc. als quals han de fer els avisos des del municipi com a elements vulnerables propis del seu àmbit", s'indica des de Protecció Civil. A causa del vent s'hauria trencat la branca, que va caure divendres pels volts de les dotze del migdia mentre el nen jugava al sorral del pati.

El menor va ser traslladat en estat molt greu a l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona, amb helicòpter medicalitzat, on va morir dissabte. El nen no va poder superar el fort traumatisme cranioencefàlic per l'impacte de la branca. Els Bombers van ser mobilitzats per revisar l'estat dels arbres, uns plataners molt vells, i van podar unes quantes branques que presentaven risc de caiguda. A través d'un comunicat, l'escola lamentava el desgraciat succés, que es va produir per la "mala fortuna" de trencar-se una branca i que aquesta colpegés el nen. "Aquest arbre, com la resta de vegetació natural, són objecte d'un regular i acurat treball de manteniment per part del centre", va argumentar el centre educatiu, que de moment no vol fer cap més declaració i demana intimitat per a la família i el conjunt de la comunitat educativa.

Durant aquesta setmana s'organitzaran a l'escola Maria Cortina actes en record de l'alumne, en Marc, si bé seran de caràcter íntim. En una de les tanques laterals que dóna al pati on es va produir el fatídic incident s'hi amunteguen desenes de rams de flors, algun osset de peluix i espelmes enceses en senyal de dol. Dins, l'espai del sorral on es trobava el nen en el moment de rebre l'impacte de la branca continua precintat per la policia catalana. La Unitat d'Investigació dels Mossos d'Esquadra de Reus va obrir una investigació per esclarir si hi pogués haver alguna responsabilitat per imprudència, si bé fonts pròximes a la investigació apunten que hauria estat accidental.

Comentarios
Multimedia Diari