Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Preveuen buidar el pantà de Riudecanyes per salvar els avellaners

Es desembassarien 0,26 hm3 d’aigua dels 0,34 que queden actualment per regar els arbres del Baix Camp i Tarragonès

29 junio 2023 10:39 | Actualizado a 29 junio 2023 10:50
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) estudia buidar el pantà de Riudecanyes (Baix Camp) per tal de poder regar i salvar els avellaners del Baix Camp i el Tarragonès. D’aquesta manera, es desembassarien 0,26 hm3 d’aigua dels 0,34 que queden actualment.

Aquesta mesura es podria prendre els pròxims dies. Abans, però, s’ha de garantir l’aigua potable pel municipi ja que Riudecanyes s’abasteix únicament del pantà i fonts d’Acció Climàtica asseguren que la prioritat és l’aigua de boca. Per això, la setmana vinent, una empresa farà una prospecció per obrir un nou pou. Paral·lelament, Acció Climàtica negocia amb l’empresa Forestal Catalana la retirada de peixos per evitar una mortaldat d’aquests si es buida el pantà.

Des de l’anterior mandat, l’Ajuntament està estudiant la possibilitat d’abastir-se d’aigua freàtica, «ser autosuficients», diu l’alcalde de Riudecanyes, Ernest Roigé, a l’ACN. A més, l’equip de govern està realitzant obres per arranjar l’accés als dipòsits d’aigua perquè s’hi pugui arribar amb camions cisterna.

Contemplen que conforme baixi la quantitat d’aigua del pantà, aquesta perdrà qualitat i caldrà diluir-la amb aigua externa. Són dos projectes que treballen des de fa com a mínim dos anys, asseguren, tot i que reconeixen que la situació de sequera els ha «accelerat».

Aquest divendres hi ha prevista una reunió entre l’ACA i l’Ajuntament per abordar tota aquesta qüestió.

Reg d’emergència amb aigua de la depuradora

D’altra banda, la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes està preparant un document tècnic per tirar endavant el reg d’emergència, licitar el projecte i executar les obres per tal de poder utilitzar l’aigua regenerada de la depuradora de Reus. Fonts de la Comunitat de Regants expliquen que és una feina que hauria de fer el departament d’Acció Climàtica, però que si es fa des d’un ens públic, el projecte no s’adjudicaria fins a la tardor.

Els regants calculen que hauran de construir entre set i vuit quilòmetres de canonada per bombejar l’aigua de la depuradora a la xarxa de la comunitat de Riudecanyes. Aquesta infraestructura no estaria enllestida fins al mes d’agost, unes setmanes «crucials» pels avellaners. Per això, abans preveuen poder utilitzar l’aigua que queda al pantà.

Comentarios
Multimedia Diari