Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Rodalies o Casa Reial, els blancs de les canonades reusenques

Els versots del Canó de Festes fan sàtira amb tot tipus de temes d’actualitat per Misericòrdia

21 septiembre 2022 21:12 | Actualizado a 21 septiembre 2022 21:12
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

«Les nostres veus disparen canonades de debò!», exclamava el capità del Canó de Festes aquesta la tarda. Canó, músics, capità i cantaires han sortit en cercavila en el marc de les Festes de Misericòrdia, i després de donar un primer tomb des de Casa Rull fins arribar a Prat de la Riba, s’an aturat al capdamunt del carrer Llovera, disposats a repassar i fer sàtira dels temes d’actualitat, tant locals com internacionals, des d’Isabel II, al Barça, la política catalana o Rodalies.

Han anunciat la seva arribada amb una canonada i, després, han repartit fullets entre tots els curiosos que ja s’aplegaven al seu voltant. «El que farem ara és cantar unes canonades entre tots», anunciaven, mentre la gent ja començava a fer una ullada ràpida entre els versos per tal d’escollir per on volien començar a cantar. «El tres, el tres!», exclamava el públic improvisat, i tots es preparaven per entonar uns versos referents a la guerra d’Ucraïna, un conflicte del que «ara ja poc en sabem», però que «la peli segueix encara i no és pas ciència-ficció. El guió de cada dia: bombes, morts i destrucció». Aquí acabava l’estrofa i la música s’animava entre aplaudiments dels presents, mentre que algú ja demanava el vers número vuit. En aquesta ocasió li tocava a Rodalies, que ara «sembla que el bitllet perdonin... Quin regal més mal parit, no hi ha dia que funcioni!».

També la casa reial ha sortit escaldada, fent sàtira dels productors de ginebra, que «es quedaran arruïnats» amb la «mort d’Isabel II» que «té els anglesos consternats». En canvi, a qui se li gira feina és al rei Carles, fent «veure que treballes quan ja passes dels setanta!».

Tampoc s’ha deixat escapar l’oportunitat de criticar la pujada de l’energia, de la que «n’hi ha per llogar cadires. Normal no m’ho sembla pas, que a la factura del llum paguem el topall del gas».

Una altra canonada ha indicat la posada en marxa, novament, del Canó de Festes, cada cop més acompanyat de gent que s’anava afegint a la comitiva. Entre música i aplaudiments ha anat avançant direcció plaça de Prim, on ha fet la segona parada per seguir entonant versos.

20 anys fent canonades

Enguany, el Canó de Festes compleix 20 anys d’història. Va ser al 2002 que es va incorporar a les Festes de Reus, tant a la programació de Corpus com a les Festes Majors. Amb els seus versots, acompanyats de música, es repassa l’actualitat fent participar a la ciutadania, que són els que han d’escollir quina estrofa es canta, a més de també haver-la d’entonar. El canó és de fusta, a imitació dels antics, i dispara canonades a partir de les ordres del capità, interpretat per Jaume Ciurana, i que just aquest passat Sant Pere va rebre el Tro de Festa.

Comentarios
Multimedia Diari