Whatsapp Diari de Tarragona
 • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
  Diari
  Comercial
  Nota Legal
  • Síguenos en:

  Les Completes omplen la ciutat amb ballades, castells i l’esplendor del Seguici Festiu

  El elements de la Festa Major de Reus protagonitzen el Toc General de Festa i celebren el Solemne Ofici de Completes amb la Prioral de Sant Pere com a punt central de la Vigília

  29 junio 2022 07:13 | Actualizado a 29 junio 2022 07:17
  Se lee en minutos
  Participa:
  Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
  Comparte en:

  Amb la Mercadal plena de gom a gom, esperant que comencés la jornada principal de Sant Pere, les diferents agrupacions assajaven els seus balls entorn de la plaça mentre s’anava preparant la tronada -que petaria més tard- i amb els espectacles de foc ja preparats al centre.

  La gent des dels balcons de l’Ajuntament aviat va arrencar a aplaudir un primer castell dels Xiquets de Reus. Mentrestant, l’Àliga feia el seu ball i les danses picaven bastons i col·locaven faldilles i mocadors. Després d’un 2d7, la il·lusió i les ganes de festa es van fer paleses amb els aplaudiments i crits que van acompanyar els castellers des de la celebració de l’aleta fins a la descàrrega del 4d7 amb agulla.

  Els Diables van encetar camí cap a la Prioral de Sant Pere alhora que les diverses danses i el bestiari seguien col·locats al voltant de la plaça, segons l’ordre previst per a la desfilada, que va avançar a un ritme considerablement lent, fent que la gent s’impacientés.

  Els gegants es van obrir pas amb els seus girs entre la gent del públic, que admirava, comentava i enregistrava amb els telèfons. Mentre esperaven per veure passar tot el Seguici, alguns buscaven entre la multitud on eren els seus elements preferits. Les melodies es barrejaven les unes amb les altres a la plaça Mercadal, i també sonaven els timbals, gralles i tots els instruments d’acompanyament a la Festa Major.

  Els salts «florals» de Cercolets, la presència del Carrasclet, el somriure dels Nanos, els pilars de Valencians, els vaixells amb bandereta alçada de les Galeres o els cascavells de Prims i la Mulassa, conjuntament amb les altres bèsties i danses van protagonitzar una celebració plena de gom a gom, on grans i petits van gaudir de retrobaments postpandèmia i amb contades mascaretes. Finalment, un darrer convidat es va sumar a la festa: les campanes de la Prioral ja començaven a tocar.

  Un cop havia lluït la cercavila, l’Àliga va ser la darrera en ballar. Es va posicionar davant l’Ajuntament i de cara a les autoritats: l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, la delegada del Govern de la Generalitat a Tarragona, Teresa Pallarès, la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, els regidors de Cultura i Educació, Daniel Recasens, i de Recursos Humans i Medi Ambient, Daniel Rubio, i el portaveu del PSC, Andreu Martín.

  L’alcalde Pellicer es va col·locar, llavors, per a rebre el salut de l’Àliga, que, amb passes curtes i moviments lents va fer la seva reverència. De fet, regnava un gran silenci entre el públic assistent al ball solemne.

  Una exemplar Anada a Completes

  Amb l’entrega de la bandera amb l’escut de Reus, es va iniciar la processó cap a Sant Pere, l’Anada a Completes, amb l’Àliga al capdavant i totes les autoritats dels ajuntaments i entitats del Baix Camp al seu darrere, seguides dels regidors del consistori reusenc, la policia lluint vestimenta oficial i la Banda Simfònica de Reus, que va tancar la comitiva.

  En arribar a la plaça de Sant Pere, dos pilars de Xiquets, el soroll dels balins, la Tellera encesa amb viu foc i petites coreografies festives van rebre els reusencs i reusenques, conjuntament amb les autoritats. Tothom esperava per entrar a la Prioral, que comptava amb els bancs plens de ciutadans en primera línia per tal d’assistir al Solemne Ofici de Completes, a càrrec de mossèn Ignasi Olivé.

  L’homilia es va iniciar amb un cant al sant patró que va precedir a la mostra de Les Tres Claus de Sant Pere, custodiades per l’alcalde de la ciutat, el prior i un dels preveres de l’Arxiprestat. Seguidament, es va obrir l’arca de l’altar major per honorar la imatge de Sant Pere. Tothom va aplaudir efusivament davant un moment anual, però excepcional i únic alhora. A continuació, van sonar els «Goigs de Sant Pere» acompanyats de l’orgue per Josep Enric Peris i Vidal.

  A l’exterior, el Seguici Festiu va amenitzar l’espera amb la tradicional cançó instrumental «alegria que és Festa Major» i van procedir a la tornada cap a la Mercadal per finalitzar amb les ballades i castells, just abans que es donés pas a la Tronada de la Vigília. Una tronada de pólvora, trons i mascles, que reproduïa el domàs oficial: «Reus 2022, Festa Major».

  El ball de l’Àliga, com a recompensa final aclamada per tothom, cedia el testimoni a l’espectacular Tronada, l’encesa de la qual Carles Pellicer va delegar en aquesta ocasió a Pau Ricomà. Malgrat les xiulades del públic quan l‘alcalde tarragoní va accedir a la plaça, els trons van cremar amb èxit i van omplir l’espai de flames i fum.

  El castell de foc enllestiria la jornada de Completes, amb versions de l’Aula de Sons, que van recordar els sons més tradicionals. La nit, però, encara es va allargar amb diverses revetlles arreu de la ciutat.

  I avui....

  A les 07 h, pel nucli antic. Matinades tronades. A les 07.30 h, des de diversos barris de la ciutat. Tradicionals matinades. A les 08 h, matinades galejades i, pel nucli antic, matinades. A les 09 h, des de l’Ajuntament. 29 avisos pirotècnics i, a la mateixa hora, des del campanar, toc de festa.

  De 09.30 a 14 h, a la Prioral de Sant Pere. Veneració, devoció i pregària del bust reliquiari de Sant Pere.

  11 h, a la plaça del Mercadal. Tronada i actuació de lluïment dels grups festius de la ciutat.

  13 h, a la plaça del Mercadal. Exhibició castellera a càrrec dels Xiquets de Reus.

  17.30 h, des del Campanar, Toc de Festa i anada a l’Ofici de les autoritats municipals en corproació, acompanyades dels grups festius de la ciutat.

  18.30 h, a la Prioral de Sant Pere. Solemne missa concelebrada.

  18.45 h, des del Fossar Vell. Arrencada del Seguici.

  19.30 h, pels carrers del centre. Inici de la Professó Solemne.

  A continuació, la imatge de Sant Pere es dirigirà cap a la Prioral i, quan arribi a la porta, gran esclat de festa i tronada aèria.

  En acabar, a la plaça del Mercadal. Tronada festiva, últimes ballades, encesa de la Víbria i el Drac i carretillada de Sant Pere per posar el punt i final.

  23.30 h, a la plaça de la Llibertat. Concert amb Plombiers i Fundación Tony Manero.

  Comentarios
  Multimedia Diari