Tot promocionant l’avellana de muntanya

Entitats. L’Associació d’Amics de les Muntanyes de Prades organitza el primer cicle de conferències sobre aquest producte agroalimentari demà, el 15 i el 16 de desembre a Vilaplana 

13 diciembre 2020 07:10 | Actualizado a 08 enero 2021 19:48
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Associació d’Amics de les Muntanyes de Prades (AAMP) organitza el primer cicle de conferències dedicat a l’avellana de muntanya demà dilluns 14, dimarts 15 i dimecres 16 de desembre a les 19.30 hores al Casal Vilaplanenc del terme de Vilaplana. Cada dia se’n durà a terme una, a la mateixa hora i localització. L’entrada és lliure i gratuïta. L’objectiu és promocionar l’avellana de muntanya.

«Entre altres característiques, tot es redueix al gust, sigui torrada o crua, l’avellana de muntanya té un gran aliment. És rica en greixos i té un major àcid oleic si la comparem amb l’avellana de la plana. A més, la seva ingesta és saludable, ja que contribueix a reduir el colesterol, entre altres funcions», apunta el president de l’AAMP, Josep Moragas. Cinc especialistes parlaran sobre les «bondats organolèptiques i saludables» d’aquest fruit, conreat a les Muntanyes de Prades; de l’agronomia ideal per optimitzar el rendiment de l’arbre i la terra; i de la gestió dels terrenys disponibles en els paisatges i paratges del territori que abasta aquesta serralada.

«Som d’allò més coneguts a l’entitat per l’activitat excursionista que duem a terme i per promocionar productes agroalimentaris, però també per fer actes culturals i quina millor manera que parlar de l’avellana de muntanya. Ho farem de la mà d’experts. Estem molt satisfets, perquè atenent el context sanitari actual, tot és complicat de gestionar, però hem organitzat tot d’acord als protocols de seguretat contra la Covid-19 i amb limitació d’aforament», expressa Moragas. I és que s’han hagut d’ajornar actes al llarg de l’any i la planificació ha estat un tret clau.

La iniciativa ha estat «ben rebuda», ja que compten amb especialistes de prestigi, que han estat entre 25 i 30 anys estudiant l’avellana. «Volíem fer el cicle a tres pobles, però no ha pogut ser, i encara menys fer desplaçar gent de fins a 24 pobles amb les restriccions que hi ha. El tipus de perfil que esperem a les conferències són experts i persones vingudes del món de la pagesia. Jo m’hi dedico i crec que serà profitós», apunta.

Les conferències

La primera conferència Les bondats de l’avellana de muntanya, anirà a càrrec dels investigadors de l’IRTA, el Dr. Agustí Romero i la Dra. Mercè Rovira. Ells tractaran les propietats diferencials d’aquest tipus d’avellana.

La xerrada de l’endemà, L’agronomia de l’avellaner de muntanya, la durà terme el tècnic de l’ADV de l’avellana, Roger Palau. Ell repassarà quines són les millors condicions per al conreu de l’avellaner a les alçades de les Muntanyes de Prades. «Una qüestió que, avui, a causa dels efectes del canvi climàtic, fa que aquestes siguin més favorables que el conreu en el pla», apunten des de l’entitat, activa des del 1996.

El cicle de conferències arribarà a la seva fi amb la intervenció del responsable i el pagès usuari del Banc de Terres, Gessamí Sardà i Albert Espasa respectivament. Ho faran amb la conferència Els bancs de terres. Una solució per l’avellana de muntanya?, que abordarà les noves possibilitats que ofereix aquesta iniciativa del Consell Comarcal del Baix Camp.

Val a dir, que la jornada inaugural d’aquest cicle comptarà amb la presència del director dels Serveis Territorials d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a Tarragona, Àngel Xifré; el president Sectorial de Fruita Seca de Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya, Josep Pere Colat; i l’alcalde de Vilaplana, Josep Bigorra. Per tal de promocionar la iniciativa, s’han elaborat cartells i s’ha fet difusió a xarxes socials.

D’altra banda, l’AAMP ha aprofitat els darrers mesos per desenvolupar projectes. Moragas anuncia, per exemple, que han renovat el web (aamp.cat), «on hi ha les darreres notícies sobre la nostra activitat, així com tots els actes que anem fent», apunta.

L’equip al capdavant de l’associació ha aprofitat, a més, a endreçar mailings, dades i documents. «Cal posar en relleu que hem augmentat el teixit de socis. Ara en som 69 i tots paguen quota, això ens ajuda a mantenir l’entitat. Totes les persones són proactives. A més, de cara a l’any vinent, fem 25 anys i tenim moltes idees», conclou.

Comentarios
Multimedia Diari