Un mínim de tres tronades van petar malament al segle XX

La xifra aproximada de Carrutxa obre un front d´investigació sobre el cas de la nit de Completes, ara amb testimonis de vídeo

19 mayo 2017 18:45 | Actualizado a 21 mayo 2017 17:03
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La història de la peculiar Tronada de Completes –la qual va petar malament en dos fronts diferents el passat 28 de juny– continua, ja que va ser la protagonista del matí d’ahir. I és que l’Ajuntament de Reus va lliurar un parell de peces audiovisuals, una enregistrada per Canal Reus TV i l’altra per Canal Blau, les quals immortalitzen la manifestació festiva a les entitats de Carrutxa i el Centre de la Imatge Mas Iglesias de Reus (CIMIR).

Es pretén afegir als arxius i documentacions de patrimoni el que es distingeix com els primers testimonis visuals del cas succeït farà poc menys d’un més, tota una anècdota històrica. Tot plegat, donarà peu a l’elaboració d’un estudi sobre la Tronada, que encapçalarà Carrutxa, segons va confirmar ahir amb membres de l’entitat cultural de Carrutxa, la presidenta Montsant Fonts i Salvador Palomar.

Testimonis tecnològics

L’objectiu de l’entitat és arribar a aprofundir en què va passar amb aquell vent de les festes de Sant Pere, la causa climatològica comunicada des de l’Ajuntament en el seu dia, i la qual va provocar indignació i sorpresa entre els ciutadans reusencs. Ells van acabar incendiant –mai millor dit– les xarxes. «Ningú comptava que la Tronada de Completes encendria també pel final», va riure Palomar. Va explicar, però, que «tractant-se d’un acte tan manual, que s’encengui per un altre costat és ben normal. En el segle XX potser ha succeït prop de tres cops aproximadament, però tampoc se li donava tanta importància. Tampoc ho tenim tot documentat. Ara bé, amb les tecnologies es pot aconseguir millor testimoni».

Pel que fa a les anècdotes, va detallar-ne un parell: «El 1997 a causa de la pluja Jordi Pujol, que fou l’encarregat d’encendre una Tronada, la va haver d’encendre morter per morter i tenim coneixement d’un petit accident aïllat d’una Tronada del 1881 al barri del Carme, però que no va acabar de transcendir en quelcom lamentable. De relats com aquest, hi ha molts», va admetre. Segons va remarcar l’alcalde de la ciutat, Carles Pellicer, aquesta Tronada, «una de ben diferent que, estarà per primer cop disponible en fonts audiovisuals a l’arxiu de la ciutat», tret que ha subratllat com a «un gran avenç, gràcies a les tecnologies». Pellicer va fer una crida pública a tothom que volgués aportar qualsevol material visual de l’esdeveniment succeït a la Festa Major. «Tant fotos com vídeos seran benvinguts i es podran fer arribar al CIMIR», va demanar.

Comentarios
Multimedia Diari