Una festa de tarda per als petits de la família a Reus

Crònica. Diversos balls i danses del Seguici Petit fan passar una bona
estona a infants i pares a l’entorn arbrat del Mas Iglesias

24 septiembre 2020 05:40 | Actualizado a 28 septiembre 2020 09:03
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Una tarda festiva, amb bona temperatura i el so dels ocells dels arbres del Mas Iglesias. Aquests van ser els ingredients que van fer d’avantsala a l’actuació de balls i danses del Seguici Petit d’ahir a Reus. «Quina il·lusió sentir les gralles», va apuntar una veïna, emocionada per l’arribada d’un altre acte de Festa Major de Misericòrdia. Aquest cop, això sí, va estar dedicada als més petits de la família.

Una mica més lluny i, instants abans de començar tot el desplegament festiu, es va poder sentir també el Toc de la Festa Major Petita des del Campanar de Sant Pere, el qual va anar a càrrec dels Pioners i Caravel·les dels agrupaments escoltes i guies MontsantCim i Misericòrdia, campaners de la ciutat. Així doncs, nombroses famílies van venir a gaudir de la tarda de dimecres. Tot i que van fer-ho a distància, va esdevenir una forma de viure la festa d’allò més còmoda també. I és que l’amplitud que va oferir la zona va oferir molta tranquil·litat. Ningú es va quedar sense cadira certament.

Després d’haver passat per la zona d’accés, tot assistent va triar les cadires ideals per tal de poder tenir la millor panoràmica dels dos escenaris allà preparats: hi va haver un per als músics i un altre per acollir les diferents actuacions festives. La primera que es va dur a terme va ser la dels Nanos que, amb els seus colors llampants, van fer botar d’alegria els més petits, col·locats entre els braços (o a la falda) dels pares.

Silenci, que ve el dimoni

«Esteu ben callats i, si a algú li sona el mòbil, se l’emportaran els dimonis», van avisar per la seva banda els alumnes de sisè de l’Escola La Vitxeta al públic, en el marc del Ball de Marcos Vicente.

Els joves pirates, dimonis i nobles que van donar vida al ball parlat ho van fer amb una treballada i divertida dicció. Com es va poder comprovar en la seva interpretació, el guió narrat va fer una picada d’ullet a termes (ara tan habituals) com ‘confinament’ i el tancament de centres educatius. «Que s’acabi la pandèmia, visca l’escola pública i visca la Festa Major!», van dir els participants del ball, tot cridant, per acomiadar la seva aparició dalt de l’escenari.

La música, a més d’haver marcat l’inici i el final de l’acte de la tarda, també va delectar els espectadors en els temps d’espera mentre es van produir els canvis entre balls i danses. El Ball de Bastons petit va ser el següent a ballar davant els assistents a la zona arbrada del Mas Iglesias. Es van fer notar primer tot fent sonar els seus picarols i, després, deixant veure la tonalitat dels seus vestits.

Coordinació i equilibri

Els joves bastoners van ballar al so de la música on els timbals van marcar el ritme, que donava permís per fer un saltiró. En aquest ball, els integrants van demostrar una excel·lent coordinació i equilibri. El Ball de Cercolets petit, d’altra banda, va agafar el relleu i, tot seguit, va arribar el Ball de Prims petit, que va arrencar també molts aplaudiments. Molts balladors van fer d’espectadors un cop van acabar a l’escenari.

El racó dels espectadors va esdevenir tot un punt de trobada per a grups de famílies que feia temps que no es veien i que, per Misericòrdia, duien els seus fills a veure cadascun dels actes. «Mira com es mou!», deia una àvia veient la seva néta actuar. Es va respirar orgull també entre les famílies, les quals havien vist els fills esforçar-se assajant, dia rere dia, per interpretar una funció adaptada a un context sanitari marcat per la Covid-19. El Ball de Gitanes i la cançó Alegria, que és festa major van coronar l’acte de tarda.

L’activitat d’ahir no es va quedar aquí. I és que el tàndem satíric amb les canonades i els versots del Canó de les Festes, combinats amb les històries de la literatura reusenca de fil i canya del segle XIX del Carro dels Romanços, van tornar ahir, un cop més, després de fer l’estrena abans-d’ahir a la plaça d’Anton Borrell.

Exposicions

Molt a prop de l’actuació dels diversos balls i danses del Seguici Petit al Mas Iglesias, just al Centre de la Imatge Mas Iglesias, es va poder anar a veure la mostra d’elements festius petits. És una de les novetats del programa d’actes de la Festa Major de Misericòrdia d’aquest 2020. També ho és la mostra que hi ha dels gegants del Seguici Festiu a Cal Massó. Ahir, de fet, hi va actuar una agrupació musical també, ja que s’inclouen sessions melòdiques prèvies a l’entrada a l’exposició. Va ser el torn de la Cobla Antiga del Camp. Per a aquelles persones interessades a veure la mostra festiva a Cal Massó demà, dia de vigília, ho podran fer en horari de tarda (de les 17.30 a les 20 hores) i hi actuaran els artistes musicals del grup Filbertons.

Comentarios
Multimedia Diari