Una nissaga de la indústria tèxtil a la Selva del Camp

Francesc Cabré recopila la història de 'La fàbrica dels Cabré a la Selva'

19 mayo 2017 17:07 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:57
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

A l’empenta, els coneixements i la tasca documental de Francesc Cabré i Masdeu (La Selva del Camp, 1928), propietari de La Industrial Algodonera i expresident de la Cambra de Comerç de Reus, devem una interesantíssima aportació a la història industrial del país: La fàbrica dels Cabré a la Selva, un llibre que recull la trajectòria d’aquesta nissaga d’industrials tèxtils i les diverses singladures empresarials paral·leles que van anar conformant el que avui és La Industrial Algodonera.

Amb la col·laboració dels seus fills, que formen la nova generació al capdavant de l’empresa, Cabré repassa els més de 110 anys que la seva família porta dedicada a les activitats tèxtils. És un història d’emprenedoria, de diferents fabricants que feien articles similars i que van acabar confluint el 1957, quan Francesc Cabré Cogul va comprar la totalitat de les accions i les marques de La Industrial Algodonera, una important companyia reusenca de torçats i paqueteria de cotó, creada al segle XIX per Pablo Jové i que posteriorment va passar a mans dels financers Evarist Fàbregas i Eduard Recasens.

L’altra branca procedeix de l’empresa familiar dels Cabré de la Selva del Camp, que fabricava mitjons i gèneres de punt i que el 1902 es va constituir com a societat mercantil. Poc a poc, van anar absorbint altres factories de Reus que havien estat importants dins del ram. Amb el pas dels anys, també van adquirir fàbriques senceres o parts d’elles a Barcelona i fins i tot a Jaén.

A la producció inicial de teixits i gèneres de punt s’hi van anar sumant els fabricats per les empreses i tallers que els Cabré anaven absorbint i el posterior desenvolupament de nous productes: retorts i cablejats, mitges i mitjons, cintes, metxes, cordons per sabates, fils per cosir, cintes i un llarg etcètera formen també el fil conductor, mai més ben dit, del llibre.

El relat s’acompanya de molts documents i fotografies, a més de dades i explicacions sobre els processos i sistemes de fabricació, que permeten seguir acuradament les nombroses trajectòries vitals i empresarials –de familiars, d’associats, de treballadors...– que Francesc Cabré treu a la llum a l’obra.

La fabricació d’articles emblemàtics com les metxes d’esquers, les peripècies de la Guerra Civil i la postguerra, els esdeveniments familiars o la vida social a la Selva del Camp completen la primera part d’aquest valuós llibre corporatiu d’edició privada, que pròximament tindrà continuïtat en un segon volum.

 

Comentarios
Multimedia Diari