Venen 3.000 quilos de patates de Prades pel mòbil en una tarda

Una família pagesa distribueix a domicili pel coronavirus i la demanda els desborda

24 abril 2020 15:57 | Actualizado a 27 abril 2020 08:43
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Una família pagesa de Prades (Baix Camp) ha venut 3.000 quilos de patates en qüestió d'hores. Ells mateixos no se saben avenir de l'èxit aclaparant de la seva iniciativa.

A principis de setmana, la família Dalmau va difondre a través de les xarxes una oferta per comprar patates a 0,50 euros el quilo, amb entrega a domicili inclosa -sota comanda mínima de 20 quilos.

Van llançar l'anunci havent dinat i a la nit ja tenien totes les patates venudes. Era una producció acumulada en un magatzem que corria el risc de fer-se malbé amb el temps. La família diu que, arran la crisi del coronavirus, ha obert una porta que mai havia explorat. Vist l'èxit, es plantegen repetir-ho a l'octubre, amb la collita de patata nova de la IGP de la Patata de Prades.

La família Dalmau ja havia venut bona part de la collita de l'any passat. Però la crisi del coronavirus va paralitzar les vendes. Passaven els dies i 3.000 quilos de patates seguien al magatzem, classificades per categories. Les primeres, de màxima qualitat amb etiqueta d'IGP, que es distribueixen a través de la cooperativa, van poder-se col·locar entre el cercle proper. Però de segones, amb alguna petita imperfecció, que s'acostumen a vendre en botigues i restaurants, en quedaven prop de 2.000 quilos. També tenien una bona quantitat de grosses.

Per evitar que aquesta collita fos malaguanyada i a fi de donar-li una sortida, van decidir llançar una oferta a través de les xarxes. El client tindria patata de Prades a domicili a un preu ajustat de 0,50 euros el quilo de patata segona, amb una comanda mínima de 20 quilos -no per domicili, sinó per població, la qual cosa permetia una comanda compartida. Les comandes no es van fer esperar i el mòbil treia fum. En esgotar-se les segones, la clientela fins i tot acceptava les patates grosses -al mateix preu. El repartiment es feia amb sacs de 5 quilos.

"No ens esperàvem aquest èxit, ni molt menys", diu Oleguer Dalmau, fill de la família. Creu que l'èxit radica en portar a casa un producte apreciat, com és la patata de Prades, a un preu assequible, junt també amb el factor solidari i la voluntat de la gent d'ajudar-los. Tot plegat va disparar les comandes. Fins i tot en van demanar des de València -però per logística era inviable. La mateixa família ha repartit sacs de patates arreu del territori tarragoní, sobretot a Tarragona, Reus i Valls. A tots els que s'han quedat sense, els han garantit que a l'octubre hi tornaran.

La IGP tanca una bona campanya

Afortunadament la majoria de pagesos de la zona havien pogut vendre la producció de patates etiquetades sota la IGP de la Patata de Prades, abans de l'estat d'alarma. "Per sort ens va agafar a final de temporada, ja està gairebé tot venut, deu quedar molt poca cosa... Ha estat una bona campanya", afirma a l'ACN el president de la IGP, Eugeni Coll. Lamenta, però, la davallada en producció any rere any per manca de relleu generacional a les terres. Si la campanya d'enguany s'ha tancat amb 55.000 quilos, fa deu anys enrere rondava els 300.000.

Comentarios
Multimedia Diari