Salvador Fà: «Quan entra el braç a la Catedral hi ha una explosió»

És el comissari del projecte ‘Santa Tecla 700’, que té per objectiu commemorar l’arribada del braç de la patrona a la ciutat

12 septiembre 2022 12:03 | Actualizado a 13 septiembre 2022 06:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Salvador Fà és una de les cares més famoses de les Festes de Santa Tecla. Enguany, a més, té un paper clau com a comissari del projecte Santa Tecla 700, que pretén commemorar l’arribada de la relíquia del braç de Santa Tecla a la ciutat, l’any 1321. Per Fà, «les festes són un moment per trobar-se amb els veïns, una oportunitat per sortir al carrer i sentir-se orgullosos de la ciutat».

Per aquest enamorat de Tarragona i de tot allò relacionat amb ella, viure la Tecla és sinònim d’intensitat. «Són dies en què vull arribar a tot arreu. Hi ha molts actes i activitats i no me’n vull perdre cap. Sobretot, del dia 20 al 24 de setembre, quan aquesta intensitat augmenta», explica Fà, qui assegura que són dies «sense descans».

A l’hora de destacar moments especials, Fà ho té clar. «El dia 22 de setembre a la tarda, quan els membres de les entitats del Seguici es retroben a la plaça de la Font, em sembla un moment clau pel seu caràcter íntim», explica aquest expert en la festa, qui també destaca l’emoció que es viu durant l’entrada del braç de Santa Tecla a la Catedral, el dia 23 a la tarda. «És una explosió de sentiments. La part de més ritual s’acaba i l’emoció arriba», afegeix. Fà ha viscut des de sempre la festa, però no va ser fins a l’any 1985 quan s’hi va involucrar activament, des de dintre. Va començar com a sardanista i com a graller, acompanyant balls infantils. Posteriorment, va participar en les creacions i fundacions de molts balls, com Els Pastorets, el Ball d’en Serrallonga o els Set Pecats Capitals. Des de ben petit, seguint la tradició familiar, ha format part de l’Esbart Dansaire de Tarragona.

Una plaça de caràcter íntim

Per Fà, la plaça del Rei és especial. «És un indret molt pròxim al Cós del Bou, carrer on vivia jo quan era petit», i afegeix: «a més, és una plaça on es fan actes més íntims, més de petit format, com és el cas del tradicional acte Cafè, copa i puro per un duro», explica. A més, enguany, en el marc de la celebració dels 700 anys de l’arribada del braç a la ciutat, la plaça té més sentit que mai. «Aquí hi vivia el rei Jaume II», assegura l’expert. Aquest rei és justament el qui va voler que les relíquies estiguessin a la ciutat de Tarragona.

Per altra banda, la plaça de les Cols, segons Fà, té una característica especial. I és que és una de les localitzacions on es concentren més nens i nenes per veure el Seguici Popular. «Suposo que el motiu és que és una plaça ampla, on el públic pot tirar enrere quan arriba el foc, i es torna a acostar, quan passen els nanos», comenta el comissari del projecte Santa Tecla 700, qui confessa que «sovint, mentre ballem aquí, ens trobem canalla pel mig».

L’evolució

Fà valora molt positivament l’evolució de les Festes de Santa Tecla en els últims anys. «Hem aconseguit que la gent, tant aquells que participen activament com els que ho veuen des de la vorera, se senti orgullosa de la festa», explica Fà, qui afegeix: «Abans, s’aprofitava el dia 23 de setembre, dia festiu, per anar de compres a un altre municipi. Ara, els tarragonins, esperen tot l’any l’arribada d’aquesta època. Això ja ens explica com ha evolucionat tot plegat». Per Fà, aquesta oportunitat ha de servir per treure pit o sentir-nos orgullosos de la nostra festa i de la nostra ciutat.

De cara al futur, Fà opina que «la festa serà allò que la gent i els tarragonins vulguin». Cert és que pugen unes generacions amb ganes de continuar mantenint viva l’essència de la festa major de la ciutat. «Alguna cosa hem fet bé en els últims anys quan veiem que les places estan plenes de gom a gom. Estic segur que, de cara al futur, la cosa continuarà evolucionant igual, sempre cap a millor i mantenint l’essència», acaba Fà.

Comentarios
Multimedia Diari