Els millors temes d’‘el Tarragona’

Carrer.Per quan un per al tarragoní que tocà amb Peret, Serrat, Moncho, Manzanita, Parrita, Los Amaya, Raimundo Amador o Tete Montoliu?

02 mayo 2021 05:30 | Actualizado a 02 mayo 2021 06:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Avui els oferim una play list protagonitzada per Ricardo Batista Ximenis El Tarragona, el músic nascut en el si de la comunitat gitana tarragonina el 1964, i de qui hem parlat en una Maireta anterior i en l’article sobre Gato Pérez. Fou el gran exportador del nom de la ciutat en els cercles musicals moderns.

Nací moreno. Actuació per a la 2 de TVE. El Tarragona se’ns ofereix en la seva millor versió com a veu principal i alhora com a rei de les timbales, o –en la denominació cubana– pailes, en aquest tema del compositor Francisco Alvarado Chalina per a les orquestres de salsa La Sonora Ponceña i Orquesta de Bobby Valentín, dues prestigioses formacions de Puerto Rico. Imatges i so: 

No me engañes más mujer. Tema del grup Salsa Gitana extret del casset de 1979 del mateix nom, amb un so superautèntic i sense maquillatges. La formació sumà el pianista cubà Mayito Fernández i els gitanos amb les timbales i cors del Tarragona, la veu d’Enrique Maya el Hijo de la China, la percussió de Manolo González Patata –nebot del Pescaílla– i la d’Antonio Vázquez El Nabo, així com la veu i palmes d’Antonio Jiménez Burris. So: 

Gitana. Interpretada per l’Orquestra Pernil Latino, amb els cantants El Hijo de la China i El Tarragona, i dirigida per Antonio Prió al baix. Enregistrada als anys 1980 en un set de televisió amb secció de vents, de percussió, teclats, guitarra i baix elèctric. Les veus solistes fan un duet magnífic i amb un ganxo espectacular. Imatges i so: 

Marta la Reina. Títol de LP i casset, executat per Pernil Latino el 1981 amb nou músics, entre ells Ricardo Tarragona, amb el renom afegit en aquell moment de Timbalito –recordem que el seu cognom era Batista i no Tarragona–, tocant bongós i güiro, i fent cors. El disc inclou vuit temes, però «Marta la Reina» va ser el més famós. So:

Gitanitos y morenos. Tema mític de 1981 de l’argentí revolucionador de la rumba Gato Pérez, que l’interpreta pocs anys després a l’exitós Àngel Casas Show de TV3 amb la seva multitudinària formació, majoritàriament integrada pels gitanos graciencs denominats les Estrellas de Gràcia. El Tarragona apareix just darrera el Gato, a la percussió i veus. L’argentí i el tarragoní sempre tingueren bona química. Imatges i so: 

Luna brava. En el mateix programa, enmig d’un espectacular ambient festiu, en aquest cas el Gato dona protagonisme a la veu de Yumitus, mentre que El Tarragona manté el rol anterior amb veus i percussió. Imatges i so: 

Resignación. Un altre tema molt salser del mateix programa estrella de la televisió catalana, però ara amb el Gato cedint un paper de veu coprotagonista a un molt jove Tarragona, sense abandonar una espectacular percussió. L’argentí l’esmenta per donar-li la segona entrada:

Sangre. Únic cd de les Estrellas de Gràcia gravat el 1988, amb El Tarragona com a integrant i produït pel Gato Pérez. Conté deu temes i està ple d’èxits amb un ritme contagiós, com «Ven que te quiero ver», «Ay rumba calí», «Kikiribú», «La Flaca» o «Chiquita bonita». So: 

El Triunfo. Tema d’Agustí Abellán Chango, gitano català pioner de la rumba a principis dels anys 1970. Interpretat pel Tarragona, com a veu principal i alhora guitarra, El Petitet i els germans Cortés, amb guitarres, percussió i palmes. Actuació especial en la presentació de la novel·la “El Triunfo” de Francisco Casavella el 1990. Imatges i so: 

Va endavant. Interpretat per Ai, ai, ai, una altra formació gitana, liderada per Rafalito Salazar i Pep Lladó, dos dels homes que havia tingut el Gato, i amb la qual cooperà El Tarragona. La fundaren després de la mort de l’argentí, el 1990. Enregistrat per al programa Sputnik de TV3. Timbales i cors del tarragoní enmig d’una dotzena de músics. Imatges i so:

Mujer peligro. Gravat el 1996 per a la pel·lícula «Muere, mi vida», dirigida per Mar Targarona. Mostra de la versatilitat del Tarragona. Ara les seves congues, güiro i pailes es posen al servei de Toni Saigi Chupi, autor de la música, coautor de la lletra, arranjador i productor artístic. So: 

Chivato. També de Chango, però ara amb Estrellas de Gràcia. Un dels darrers directes enregistrat pel Tarragona a la sala Luz de Gas de Barcelona, el febrer de 2010. Sabia estar en un segon pla dedicat a la percussió, amb les pailes, però excel·lint i marcant un ritme explosiu. El seu fill també hi és. 

Kikiribú. Interpretat per Estrellas de Gràcia, originari del seu únic cd de 2009. La mateixa nit del tema anterior però ara en el rol de veu principal i palmes al capdavant de la refundada formació reina de la rumba catalana. Segurament el millor directe d’aquesta selecció. 

Tornarem a ballar!

Comentarios
Multimedia Diari