Alcover impulsa un projecte de recuperació d’eixams

La iniciativa està destinada a salvar les abelles i consisteix entreure-les de nuclis de població i traslladar-les a zones forestals

21 diciembre 2019 22:30 | Actualizado a 22 diciembre 2019 11:51
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El projecte Redicat presentat per l’Ajuntament d’Alcover i l’Associació d’Amics de les Abelles ha guanyat el XVè Premi Iniciativa Medi Ambient de la Diputació de Tarragona, dotat amb 3.000 euros. Aquest és un innovador projecte mediambiental destinat a salvar i recuperar les abelles.

Consisteix en treure les abelles de nuclis de població –on generalment poden provocar problemes als veïns– i traslladar-les a zones forestals pobres de pol·linització de les plantes.

Aquesta acció es realitza mitjançant la col·locació de caixes niu –com si fos un mobiliari urbà– en les poblacions emissores, amb la finalitat d’atraure les abelles, per salvar-les dels perills i evitar molèsties als veïns. Posteriorment són traslladades a un municipi receptor, amb la idea de recuperar aquests eixams silvestres per pol·linitzar diferents zones amb biodiversitat fràgil.

«A nivell d’incidència en edificis públics a la demarcació de Tarragona, els agents rurals han trobat en dos anys 500 eixams. Però sobretot es troben en municipis grans com Tarragona, Reus i Valls. En edificis privats no tenim aquesta xifra», va explicar al Diari el president de l’Associació d’Amics de les Abelles, Joan M. Llorens.

Aquest projecte té com a base la supervivència de l’abella a Catalunya i la defensa de tot allò que aquest insecte reporta i que va més enllà dels seus productes. Es preveuen diverses actuacions vinculades amb aquest projecte que neix amb la voluntat de treballar en diferents línies de prevenció, recuperació, pol·linització i divulgació, que es duran a terme a nivell de Catalunya i del qual Alcover n’és un municipi impulsor.

Un conveni de col·laboració

L’Ajuntament d’Alcover i l’Associació d’Amics de les Abelles van aprovar, a finals d’octubre, un conveni de col·laboració per dur a terme el projecte Redicat al municipi i ubicar en la finca de titularitat municipal Mas de Forès arnes d’abelles per tal de ser un lloc on es rebin totes aquelles abelles provinents d’altres poblacions.

Aquestes arnes estaran col·locades en una zona visible però a la vegada molt ben senyalitzada i tancada, amb els seus cartells explicatius del projecte Redicat.

La iniciativa va prendre força fa uns mesos a la comarca de la Terra Alta amb la Declaració d’Arnes. Es tracta d’un manifest promogut per un conjunt de municipis –com Riner, Arnes, Pujalt i Gandesa– i l’Associació d’Amics de les Abelles. L’objectiu és que les abelles que sovint es perden a les poblacions tornin a la natura per seguir pol·linitzant els vegetals i donant mel a l’esser humà.

«Aquesta iniciativa esperem que es pugui estendre per tota Catalunya, donat que a més aporta un valor estratègic i la possibilitat de que se’n segueixi parlant del perill de extinció de les abelles, i que no s’oblidi aquesta amenaça, que és de màxima importància per l’equilibri mediambiental i la qualitat de vida dels ciutadans», va concloure el president, Joan M, Llorens.

L’Associació d’Amics de les Abelles té uns 100 socis. Molts són gent interessada en el món de les abelles i l’art de l’apicultura antiga i moderna. També n’hi ha d’interessats en estudiar les abelles, en participar en les activitats

L’entitat programa activitats, jornades i cursos, i es vinculen a altres associacions i persones especialitzades en tot allò que té de veure amb la natura, la qualitat de vida i el món d’aquests insectes.

Comentarios
Multimedia Diari