Aposta per reconvertir l'antiga línia de tren Reus-Roda en via verda

Ajuntaments com els de la Pobla de Montornès, la Riera de Gaià i el Catllar volen impulsar la reconversió i fer transitable a peu i en bicicleta un tram del ramal

19 mayo 2017 23:17 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els ajuntaments de la Pobla de Montornès, la Riera de Gaià i el Catllar s’estan movent per tal d’aconseguir que un tram del ramal de la via fèrria entre Reus i Roda de Berà es converteixi en via verda, transitable a peu o en bicicleta per afavorir el turisme a l’interior de la subcomarca del Baix Gaià.

Aquesta abandonada línia de ferrocarril va caure en desús l’any 1992 i de llavors ençà ha patit una degradació progressiva, fins gairebé el desmantellament, per causa dels furts de la catenària, de les torres de ferro que la sostenien i els mateixos rails.

Els alcaldes del Catllar, Antonio López, el de la Pobla de Montornès, Josep Maria Santamaria, i el regidor Oriol Monclús de l’Ajuntament de la Riera de Gaià han fet recentment un breu recorregut per la línia abandonada, concretament en l’indret on hi ha el túnel un cop passat el viaducte del Catllar, en direcció a la Riera.

Veient que el Consell Comarcal del Tarragonès no ha avançat en aquesta iniciativa, aquests tres municipis han decidit tirar pel dret i iniciar contactes amb Adif i la Diputació de Tarragona.

Esperen que s’hi sumin els municipis de Roda de Berà, Creixell i Perafort, motiu pel qual estan elaborant un dossier, un pressupost i un vídeo virtual de com podria ser aquesta via verda.

A priori, segons ha manifestat algun dels alcaldes dels pobles esmentats, sembla que per part d’Adif «no estarien disposats a invertir en el que queda per al total desmantellament de la via», i sí que els ajuntaments implicats podrien vendre els materials de ferro i fusta, com també la transformació del balast en graveta per escampar al llarg dels 15 quilòmetres que tindria la pretesa via verda, que és aproximadament la distància que separa el municipi de Perafort del de Roda de Berà.

Es calcula que la inversió a realitzar seria al voltant dels 200.000 euros, bona part de la qual es finançaria mitjançant la venda dels materials.

A tot això es creu que la pervivència de la propugnada via verda es veuria supeditada a la hipotètica rehabilitació del ramal, per al trànsit de trens de mercaderies.

Comentarios
Multimedia Diari